netto

Laatste dag voor uw belastingaangifte

©Photo News

U hebt nog tot middernacht de tijd om een aangifte via Tax-on-web in te dienen.

Voor het indienen van een belastingaangifte op papier bent u alvast te laat: de uiterste indieningsdatum was 29 juni.

Door de fiscus

Het is ook niet meer mogelijk om uw belastingaangifte door een ambtenaar van de fiscus te laten invullen. Ook daarvoor was de laatst mogelijk dag vrijdag 29 juni.

In totaal gingen 639.686 belastingplichtigen op één van de zitdagen of in het lokale belastingkantoor langs. Dat is ongeveer een kwart minder dan met vorig jaar, maar geheel verwonderlijk is dat niet.

‘Door de verruiming van het aantal voorstellen van vereenvoudigde aangifte tot 3.000.000 gingen we uit van 182.000 minder aangiften via Tax-on-web door een ambtenaar’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

Elektronisch

Voor een elektronische belastingaangifte via Tax-on-web hebt u nog de tijd tot vanavond. Het goede nieuws is alvast dat de fiscus geen capaciteitsproblemen verwacht.

Een goede week voor de afsluitdatum registreerde de fiscus 1.019.235 elektronische aangiftes ingediend door burgers. Dat is zo’n 100.000 minder dan op hetzelfde moment vorig jaar. Ook hier is groter aantal voorstellen van vereenvoudigde aangifte de verklaring. Momenteel staat de teller op meer dan 2,2 miljoen elektronische aangiftes.

Om aan te loggen op Tax-on-web, kunt vanaf dit jaar ook de app itsme gebruiken. Die account moet u activeren met uw bankkaart of uw elektrische identiteitskaart (eID). Uiteraard kan u ook nog altijd aanloggen met uw eID en kaartlezer.

Vereenvoudigde aangifte

Kreeg u net zoals 3 miljoen belastingplichtigen een voorstel van vereenvoudigde aangifte? Die brief geeft een overzicht van de gegevens waarover de fiscus beschikt en een berekening van de te betalen of terug te krijgen belastingen.

Ook al is die voor overgrote meerderheid in orde, toch doet u er goed aan alle bedragen goed te controleren. Merkt u onjuistheden of werd bijvoorbeeld een belastingvoordeel vergeten, dan moet u dat ten laatste 12 juli via Tax-on-web corrigeren.

Het is te laat om nog wijzigingen via het papieren antwoordformulier door te geven. Daarvoor was 29 juni de uiterste datum.

Boekhouder

Wie het niet ziet zitten om zelf zijn aangifte in te dienen, kan nog aankloppen bij een mandataris zoals een boekhouder of fiscaal expert. Die heeft tot 25 oktober de tijd om uw aangifte in te vullen. U moet hem of haar voor 31 augustus een mandaat geven.

Niet-indiening

Hebt u uw belastingaangifte niet ingediend en ook geen mandaat aan een boekhouder of fiscalist gegeven? Vanaf september start de fiscus met het sturen van herinneringsbrieven. Weet dat u dan een administratieve boete van 50 tot 1.250 euro en/of een belastingverhoging riskeert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect