Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Laatste dagen voor belastingaangifte op papier

Een belastingaangifte op papier moet uiterlijk op vrijdag 28 juni bij de fiscus zijn.
Wie voor midden juni een papieren aangifte vroeg, heeft een maand de tijd om die in te vullen. ©Photo News

Jaar na jaar daalt het aantal belastingaangiftes die op papier worden ingediend. Als u ook dit jaar nog vasthoudt aan papier, moet u wel verzekeren dat uw aangifteformulier uiterlijk op 28 juni in het scanningscentrum van Gent of Namen aangekomen is.

Als u telefonisch een aangifteformulier vroeg en een gezamenlijke aangifte met uw partner moet indienen, hebt u door een technisch probleem alleen een aangifte op uw eigen naam ontvangen. Maar u kunt die aangifte zonder problemen gebruiken.

Kreeg u niet automatisch een papieren aangifteformulier toegestuurd en hebt u eind mei of in de eerste helft van juni een exemplaar gevraagd bij het contactcenter? Dan hebt u - vanaf de verzending door de post - nog één maand de tijd om uw aangifte in te dienen.

Let wel, dat uitstel is er niet als u vanaf 14 juni nog een aangifte hebt aangevraagd bij het contactcenter.

Gezamenlijke aangifte

Als u telefonisch een aangifteformulier vroeg en een gezamenlijke aangifte met uw partner moet indienen (omdat u getrouwd of wettelijk samenwonend is), hebt u door een technisch probleem alleen een aangifte op uw eigen naam ontvangen.

U kunt die aangifte echter zonder problemen gebruiken. U mag ze zoals gewoonlijk invullen, met uw gegevens en die van uw partner. U hoeft de naam of het nationale nummer van uw partner niet toe te voegen.

Hulp van fiscus

Wilt u uw belastingaangifte door de fiscus laten invullen? Dan zal dat ook deze week moeten gebeuren. De laatste invulsessies worden op 28 juni georganiseerd.

Nadien is het niet meer mogelijk uw aangifte te laten invullen. De mogelijke adressen en uren vindt u op www.fin.belgium.be.

Extra tijd

Haalt u de deadline van 28 juni niet meer? Dan hebt u nog twee opties om uw aangifte correct in te dienen.

U kunt uw belastingaangifte door een boekhouder of fiscaal consultant laten indienen. Die heeft daar tot 24 oktober de tijd voor, maar u moet hem wel voor 31 augustus contacteren om een mandaat te activeren.

Voor een elektronische aangifte via Tax-on-web hebt u nog tot 11 juli de tijd. Maandagmiddag stond de teller van elektronische ingediende belastingaangiftes op 773.332 of zo’n 45.000 meer dan op hetzelfde moment vorig jaar. Inloggen op Tax-on-web kan met uw elektronische identiteitskaart of de identiteitsapp Itsme op uw smartphone.

U kunt uw belastingaangifte door een boekhouder of fiscaal consultant laten indienen. Die heeft daar tot 24 oktober de tijd voor, maar u moet hem wel voor 31 augustus contacteren om een mandaat te activeren.

Voorstel van vereenvoudigde aangifte

De deadline van 28 juni is van belang voor wie een voorstel van vereenvoudigde aangifte heeft ontvangen en correcties wil doen op het papieren antwoordformulier. Correcties via Tax-on-web kunnen tot 11 juli.

Een voorstel van vereenvoudigde aangifte bevat alle gegevens die de fiscus kent. Op basis daarvan worden de te betalen of terug te krijgen belastingen berekend. Fouten en onvolledigheden moet u melden.

Dit jaar zijn er twee nieuwe aandachtspunten: als u wilt genieten van de nieuwe vrijstelling van dividenden, zal u dat expliciet moeten vragen en als u meerdere effectenrekeningen hebt, moet u dat verplicht melden aan de fiscus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud