Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Laatste dagen voor uw belastingaangifte

U hebt nog tot en met donderdag 11 juli tijd om uw belastingaangifte via Tax-on-web in te dienen.
Steeds meer belastingplichtigen maken gebruik van de identiteitsapp Itsme op de smartphone.

Maandagochtend had de fiscus 2.011.733 elektronische belastingaangiften via Tax-on-web ontvangen. Dat zijn er 3,1 procent meer dan op het hetzelfde moment vorig jaar.

3,1%
Tax-on-web
Het aantal belastingaangiften via Tax-on-web is met 3,1 procent gestegen tot 2.011.733.

De stijging komt er ondanks het feit dat steeds minder burgers zelf een belastingaangifte moeten indienen. Dit jaar hebben 3,2 miljoen belastingplichtigen – of 180.000 meer dan vorig jaar – een zogenaamd voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen. Dat document bevat alle gegevens waarover de fiscus beschikt en een belastingberekening op basis daarvan.  

Voor wie zijn belastingaangifte nog moet indienen, ligt de deadline op donderdag 11 juli. Dat geldt alleen voor elektronische belastingaangiftes via Tax-on-web, aangiftes op papier moesten al op 28 juni bij de fiscus zijn. De fiscus verwacht de komende dagen geen capaciteitsproblemen.

Itsme

Inloggen op Tax-on-web kan met een elektronische identiteitskaart (eID) met kaartlezer, maar veel belastingplichtigen maken gebruik van de identiteitsapp Itsme op de smartphone. Al 151.180 burgers zijn op die manier ingelogd, vorig jaar waren dat er 96.000. Ook een token van de vorige jaren is nog bruikbaar, een nieuwe aanvragen kan niet meer.

De belangrijkste troeven van een online aangifte via Tax-on-web zijn de vooraf ingevulde gegevens, de uitleg bij bepaalde codes en wizards die u helpen bij het invullen.

Vergeet niet uw aangifte elektronisch te ondertekenen door op de knop ‘Verzenden’ te klikken. Als u samen met uw partner een aangifte indient, moet elke partner de aangifte ondertekenen. Eens dat gebeurd is, krijgt u een bevestiging waarin staat dat de fiscus uw aangifte goed ontvangen heeft.

Heeft u uw aangifte al ingediend via Tax-on-web maar wilt u ze nog verbeteren? Dat kunt u één keer doen tot en met 11 juli.

Mandataris

24 oktober
Mandataris
Boekhouders en fiscaal consultants hebben tot 24 oktober de tijd om uw belastingaangifte in te dienen.

Slaagt u er niet meer in om op 11 juli uw belastingaangifte in te dienen, dan kunt u een mandataris - zoals een boekhouder of een fiscaal consultant - in de arm nemen. Die heeft tot 24 oktober de tijd om uw aangifte in te dienen, maar u moet hem of haar wel voor 31 augustus contacteren om een mandaat te activeren.

Vereenvoudigde aangifte

Wie een voorstel van vereenvoudigde aangifte heeft ontvangen en dat moet corrigeren, moet dat uiterlijk op 11 juli via Tax-on-web doen. Dat is bijvoorbeeld het geval als u betaalde roerende voorheffing op dividenden wil terugvorderen of meerdere effectenrekening moet melden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud