Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Laatste kans op fiscaal voordeel

Nog tot 30 juni 2009 kan u de premie voor een schuldsaldo- of andere levensverzekering met terugwerkende kracht betalen en dit jaar nog op uw belastingaangifte invullen. Daarna wordt dat fiscale trucje afgevoerd. Misschien sleept u nog op de valreep een belastingvoordeel uit de brand?

(netto) - Als u in de loop van dit jaar een woonkrediet afsluit, zorgen de kapitaalaflossingen en intresten er hoogstwaarschijnlijk voor dat uw fiscale korf voor 2009 volledig vol zit. De premie voor uw schuldsaldoverzekering levert u in dat geval geen fiscale aftrekmogelijkheden meer op. Het is dan zelfs nadelig om die premie aan te geven. Stel dat u bovendien sterft tijdens de looptijd van uw krediet, dan zal de belastingadministratie, die weet heeft gekregen van de verzekering, de uitkering belasten. Zo dreigt u twee keer te verliezen: geen belastingvoordeel én heffing bij uitkering.

Fiscaal trucje

Om toch het belastingvoordeel op uw schuldsaldopremie mee te pikken, bestaat er een fiscaal trucje. U kan de schuldsaldopremie met terugwerkende kracht betalen. Zo lijkt het alsof u de premie in 2008 stortte en geniet u belastingvoordeel voor dat inkomstenjaar. De premie voor een schuldsaldoverzekering valt onder het stelsel van het langetermijnsparen waardoor de verbeterde gemiddelde aanslagvoet van toepassing is. Concreet ligt die tussen 30 en 40 procent.

  • Met die kunstgreep kan u maximaal 6 maanden teruggaan in de tijd. Dat betekent dat de schuldsaldopremie uiterlijk op 30 juni 2009 betaald moet zijn om hem voor het inkomstenjaar 2008 te kunnen aangeven.

  • Als u opteert voor een retroactieve premiebetaling, kan u beter meteen voor het volle pond gaan. De kans is klein dat uw fiscale korf voor het inkomstenjaar 2008 volledig gevuld is. U kan ze dan beter vullen met de maximaal aftrekbare schuldsaldoverzekeringspremie. Voor het inkomstenjaar 2008 ligt de bovengrens op 1.990 euro.

Met die kunstgreep kan u maximaal 6 maanden teruggaan in de tijd. Dat betekent dat de schuldsaldopremie uiterlijk op 30 juni 2009 betaald moet zijn om hem voor het inkomstenjaar 2008 te kunnen aangeven.

Als u opteert voor een retroactieve premiebetaling, kan u beter meteen voor het volle pond gaan. De kans is klein dat uw fiscale korf voor het inkomstenjaar 2008 volledig gevuld is. U kan ze dan beter vullen met de maximaal aftrekbare schuldsaldoverzekeringspremie. Voor het inkomstenjaar 2008 ligt de bovengrens op 1.990 euro.

'Retroactieve' levensverzekering

7 fiscale tips
voor uw woonkrediet

Lees meer

Ook de eerste premie voor een levensverzekering kan u voorlopig nog retroactief betalen. Merkt u, naarmate de fiscale attesten voor het inkomstenjaar 2008 binnenkomen, dat u weinig aftrekmogelijkheden hebt en belastingen moet bijbetalen, dan is het een optie om nu een levensverzekering te onderschrijven en de eerste premie met terugwerkende kracht te betalen. Meteen kan u dan een extra aftrekpost op uw eerstvolgende belastingaangifte invullen. Let wel, ook hier bedraagt de maximale retroactiviteit 6 maanden.

Nu of nooit

Twijfelt u nog om nu een woning te kopen of een levensverzekering af te sluiten, dan vormt de retroactieve premiebetaling een extra argument om de knoop meteen door te hakken en in actie te schieten. Vanaf volgend jaar is het immers uit met de retroactieve premiebetaling. Het is dus nu of nooit!

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud