Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Liquidatiebonus levert staatskas mooie jackpot op

De inkomsten uit de roerende voorheffing op dividenden zijn over de eerste tien maanden van dit jaar met ruim 1,1 miljard euro gestegen. Dat is een klim met 77 procent (naar 2,6 miljard euro) tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ondernemers anticipeerden massaal op de hogere taks op de liquidatiebonus.
©Photo News

Het was de regering-Di Rupo die besliste de roerende voorheffing op de liquidatiebonus op te trekken van 10 procent naar 25 procent. Dat botste op bakken kritiek, want veel ondernemers en zelfstandigen hadden jarenlang winsten in hun vennootschap opgepot met de bedoeling die bij hun pensionering - en dus bij de liquidatie van hun bedrijf - tegen een fiscaal gunstregime uit te keren.

De belastingverhoging ging op 1 oktober in. Veel ondernemers die hun pensioen zagen naderen, kozen ervoor hun vennootschap nog vlug te liquideren tegen het gunstregime van 10 procent. Dat bracht geld in het laatje.

Anderen kozen ervoor de belastingverhoging te vermijden door hun winst of reserves om te zetten in kapitaal. Daarvoor diende onmiddellijk 10 procent betaald te worden, maar bij hun pensioen kunnen ze de winst belastingvrij uitkeren. Ook die regeling gaf de inkomsten een boost.

Beide operaties leidden ertoe dat de roerende voorheffing op dividenden in oktober jaar op jaar verdubbelde tot 240 miljoen euro. Zelfstandigen hadden tot 15 oktober de tijd om hun roerende voorheffing te betalen. Over de eerste tien maanden namen de inkomsten uit de roerende voorheffing met ruim 1,1 miljard euro toe. Dat blijkt uit het maandelijks rapport van het schatkistcomité dat De Tijd kon inkijken. ‘De stijging is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de heffing op de liquidatiebonus’, valt te lezen.

Het is mede dankzij de stijgende inkomsten uit de roerende voorheffing dat de evolutie van de fiscale ontvangsten nog meevalt. De begrotingsdoelstellingen voor de fiscale inkomsten zullen wellicht niet worden bereikt, maar zonder de liquidatiebonus was het gat veel groter geweest. Of dat zal volstaan om het begrotingstekort dit jaar onder de Europese drempel van 3 procent van het bruto binnenlands product te houden, is niet zeker.

Het ziet ernaar uit dat de liquidatiebonus ook volgend jaar de belastinginkomsten een duw in de rug zal geven. Want de regering-Michel besliste om ondernemers permanent de mogelijkheid te geven de belastingverhoging te vermijden. Dat kunnen ze door vervroegd een heffing van 10 procent te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud