Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Meer dan 2 miljoen vooraf ingevulde aangiftes

De fiscus verstuurt dit jaar meer dan 2 miljoen vereenvoudigde aangiftes. Wie wel nog zelf een belastingaangifte moet indienen, heeft daartoe de tijd tot 26 juni voor een papieren aangifte en tot 16 juli voor een elektronische.
Advertentie
©Photo News

De fiscus zet verder in op vereenvoudiging. Vanaf 8 mei start hij met de verzending van 2.017.225 vereenvoudigde aangiftes. Dat zei minister van Financiën Koen Geens (CD&V) op de persconferentie over de nieuwe belastingaangifte. Een vereenvoudigde aangifte is vooraf ingevuld voor de belastingplichtige. Vorig jaar viel een dergelijke aangifte bij 1.479.109 belastingplichtigen in de bus. De toename is te danken aan de uitbreiding van de doelgroep met loontrekkers met bezoldigingen die na aftrek van de forfaitaire beroepskosten niet hoger zijn dan de belastingvrije som.

Eenvoudige procedure

Stelt de belastingplichtige geen fouten of lacunes vast, dan hoeft hij niets te doen. Aanpassingen kunnen via een eenvoudige procedure doorgegeven worden, maar dat is slechts een kleine minderheid nodig. Vorig jaar werden 95,5 procent van de vooraf ingevulde aangiftes zonder wijziging aanvaard.

Fouten of lacunes kunnen schriftelijk gemeld worden door het antwoordformulier bij het voorstel terug te sturen of rechtstreeks in het belastingkantoor. Dat kan tot 26 juni 2014. Correcties via Tax-on-web kunnen tot 16 juli ingevoerd worden.

Tot 16 juli

Dat zijn meteen de uiterste indieningsdata voor alle belastingplichtigen: papieren aangiftes moeten ten laatste op 26 juni ingediend worden, de elektronische via Tax-on-web op 16 juli. Mandatarissen die via Tax-on-web werken, hebben de tijd tot 31 oktober. Nieuw is dat ook Nederlandse, Duitse, Luxemburgse en Franse boekhoudkantoren Tax-on-web kunnen gebruiken om de aangiften van hun Belgische klanten in te dienen.

Minder codes

Goed nieuws is dat de aangifte dit jaar 41 codes minder telt: 54 codes verdwenen, terwijl 13 nieuwe codes hun intrede deden. Ook al is de belastingaangifte heel uitgebreid, toch vullen de meeste belastingplichtigen maar een beperkt aantal codes in. Voor de helft van de belastingplichtigen volstaan 10 codes of minder. Amper 5 procent van de mensen vullen meer dan 30 codes in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud