Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Minder belasting voor wie bijverdient via Flavr of Menu Next Door

Wie bijverdient via onlineplatformen ListMinut, FLAVR, Bringr, Conceptz, Heetch, PWIIC, Branpont en Menu Next Door moet maar 10 procent belastingen betalen. Deze acht hebben daarvoor de nodige erkenning van de fiscus op zak.
Advertentie
Wie bijklust via Menu Next Door moet maar 10 procent belastingen op die inkomsten betalen. ©rv

Daarmee kan het speciaal belastingregime voor inkomsten uit de zogenaamde deeleconomie echt van start gaan. Het fiscaal gunstregime werd vorige zomer al aangekondigd. Na de publicatie van twee Koninklijke Besluiten kon het vanaf 1 maart 2017 ook effectief worden toegepast. Alleen: geen enkel platform had dan al de erkenning die nodig is om van het gunstregime te genieten op zak.

Zolang een platform niet erkend is, worden uw inkomsten niet belast tegen het gunsttarief van 10 procent, maar volgens de gebruikelijke regels. In de praktijk is dat vaak als een divers inkomen tegen een belastingtarief van 33 procent. Het populaire platform Airbnb, waarop u een appartement of kamer kan verhuren, diende bijvoorbeeld geen aanvraag in.

In totaal dienden acht platformen een aanvraag tot erkenning bij de fiscus in. De KB’s voor de erkenning van de platformen worden vandaag ter ondertekening voorgelegd aan de Koning waarna de lijst op de website van de FOD Financiën zal worden gepubliceerd.

5.100 euro

'Hiermee is de eerste reeks erkenningen een feit en kunnen heel wat particuliere dienstverleners via deze platformen en zonder veel lasten of belastingen een centje bijverdienen', aldus minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

De verschuldigde belasting zal rechtstreeks worden ingehouden via het elektronisch platform, naar analogie met de bedrijfsvoorheffing. Om van het gunstregime te kunnen genieten mogen uw inkomsten niet hoger liggen dan 5.100 euro (voor het inkomstenjaar 2017).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud