netto

Minder belastingen op huurinkomsten in Frankrijk

Belgische verhuurders betalen bovenop de Franse personenbelasting ook sociale belastingen. ©belga

Belgen die een tweede verblijf verhuren in Frankrijk zullen wellicht vanaf volgend jaar geen Franse sociale bijdragen meer moeten betalen.

Dinsdag werd in de Franse Assemblée nationale een voorstel voor belastingvereenvoudiging voor niet-inwoners ingediend. Die brengt goed nieuws voor Belgen die een tweede verblijf op Franse bodem verhuren. Er zou niet langer 17,2 procent sociale belastingen moeten betaald worden.

17,2 procent
Sociale belastingen
Belgen zouden niet langer 17,2 procent Franse sociale belastingen betalen.

‘De wetswijziging werd nog niet goedgekeurd, maar omdat ze gedragen wordt door de meerderheid is het waarschijnlijk dat Belgen vanaf 2019 niet langer Franse sociale belastingen verschuldigd zijn’, zegt Grégory Homans, advocaat bij Dekeyser & Associés.

Sociale belastingen

Daarmee profiteren Belgen onrechtstreeks van de belastingvereenvoudiging voor Franse niet-inwoners. Concreet wil de Franse minister Gérald Darmanin de sociale bijdragen op inkomsten uit Frans vastgoed voor hen schrappen. De achterliggende redenering is dat de bijdrage dient om de sociale zekerheid te financieren, maar Fransen die buiten de landsgrenzen wonen profiteren daar niet van.

Frankrijk werd voor de regeling die dateert van 2012 door Europa op de vingers getikt. Nadien werd de belasting omgevormd, maar ook die werd door Franse rechtbanken afgewezen.

Belgen die een tweede verblijf in Frankrijk verhuren, betalen vandaag Franse personenbelasting op de netto-inkomsten. Daarbovenop moeten 17,2 procent Franse sociale belastingen betaald worden.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect