(netto) – België kent nog altijd de hoogste belastingdruk. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de OESO. De belastingdruk op alleenstaanden met een gemiddeld inkomen zonder kinderen, bedraagt 55,4 procent van de totale loonkosten (tegenover 55,2% in 2009).
België volgt dus de algemene tendens. "De belastingen en sociale bijdragen op de lonen zijn vorig jaar in de meeste landen gestegen. Daarmee is de tendens tot vermindering van de belastingdruk die de voorbije jaren werd waargenomen, gekeerd", luidt het persbericht van de OESO. Het ging meestal wel om lichte verhogingen.
Ook voor een echtpaar met twee kinderen ten laste, dat leeft van één gemiddeld loon gaat de belastingdruk licht omhoog. In die categorie staat ons land op de tweede plaats van het klassement: 39,6 procent tegenover 38,8 procent in 2009.
LEES OOK: Hoe vult u uw belastingaangifte in?
Nieuwe belastingen?
Zal de belastingdruk op de lonen nog groter worden? "Het zal erg moeilijk zijn om een politieke consensus te bereiken over een verdere toename van de belastingdruk op arbeid", zegt Julien Manceaux, econoom bij ING. "De overheid zal andere types van belastingen moeten heffen om de staatskas te spijzen." Bijvoorbeeld een belasting op huurinkomsten of een vermogensbelasting.
Er wordt al jaren gepraat over een belasting op huurinkomsten. Dankzij de verplichte registratie van huurovereenkomsten wordt dat ook gemakkelijker. En de kans bestaat dat ook het vermogen van de Belgen in de toekomst wordt belast. De overheid heeft de repatriëring van vermogens vergemakkelijkt. En het bankgeheim komt steeds meer onder vuur te liggen. Daardoor worden de vermogens van de Belgen steeds transparanter.
"Op die manier zouden we alleszins de belastingdruk op arbeid kunnen verlichten", voegt de econoom eraan toe. Dat kan de aanwervingsintenties van de bedrijven positief beïnvloeden en de mensen aanmoedigen om te blijven werken.
Wat met de koopkracht?
Onze toekomstige regering zal absoluut structurele maatregelen moeten nemen om de kosten van de vergrijzing te financieren. Maar hoe langer de regeringscrisis blijft aanslepen, hoe langer we moeten wachten op besparingsmaatregelen en hoe meer we dat gaan voelen in onze portemonnee. Er zal dan immers een grotere inspanning geleverd moeten worden. We riskeren dan dat de belastingen verhogen en onze koopkracht daalt. Tenzij de toekomstige regering beslist om de uitgaven aan te pakken. "Er moet dan ook zo snel mogelijk een nieuwe regering komen. Niet om ratingbureau S&P tevreden te stellen, maar om noodzakelijke hervormingen door te voeren", zegt de econoom.
Lees meer: Betaalt u ook voor de regeringscrisis?