Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Ook RSZ verschuldigd op aandelenplannen multinationals

Belgische dochterbedrijven van multinationals én hun werknemers moeten voortaan socialezekerheidsbijdragen betalen op de aandelen die het buitenlandse moederbedrijf toekent.
Werknemers van dochterbedrijven van multinationals zoals Engie zouden socialezekerheidsbijdragen moeten betalen op aandelen die ze van het buitenlandse moederbedrijf krijgen. ©Engie

Dat blijkt uit de instructies aan de werkgever die de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) publiceerde. Voor de Belgische dochterondernemingen van multinationals als Engie, Michelin of Suez is dat slecht nieuws. Als de RSZ zijn standpunt doordrukt, moeten die bedrijven gemiddeld 28 procent aan socialezekerheidsbijdragen betalen op de aandelen die het buitenlandse moederbedrijf heeft uitgegeven.

Belgische dochterbedrijven zijn nu geen RSZ-bijdragen op de toegekende aandelenpakketten verschuldigd als ze, zoals gebruikelijk, op geen enkele manier tussenkomen in de financiering ervan. Belgische bedrijven betalen wel RSZ op aandelenplannen.

Duizenden werknemers getroffen

‘Er is geen wettelijke basis. Dit zal leiden tot tal van betwistingen.’
Inge Vanderreken
advocaat

Het standpunt van de RSZ is ook een streep door de rekening van duizenden werknemers. Hun Belgische werkgevers moeten van hun loon 13,07 procent van de marktwaarde van het aandelenpakket bij de toekenning inhouden. 

Buitenlandse groepen zullen voortaan aarzelen om nog Belgische werknemers in hun aandelenplannen op te nemen, vreest advocaat Patrick Smet (Allen & Overy). Multinationals dokteren die plannen doorgaans uit voor hun personeel wereldwijd. Dankzij die plannen krijgt de werknemer de aandelen van het moederbedrijf gratis in handen. Of hij kan ze met een korting kopen. Het advocatenkantoor Allen & Overy alleen al begeleidt in België jaarlijks zo’n twintig grote groepen bij de lancering van dergelijke plannen.

Het valt te bezien of multinationals nog even enthousiast zijn om hun aandelenplan uit te breiden tot Belgische werknemers.
Patrick Smet
Advocaat

De instructie van de RSZ kan zelfs leiden tot een daling van de belastinginkomsten. Wie van zijn werkgever aandelen krijgt, ontvangt een belastbaar voordeel en moet daarop belastingen betalen. Bij veel werknemers loopt die belasting op tot 50 procent, te vermeerderen met de gemeentebelasting. Voorts is op de ontvangen dividenden roerende voorheffing verschuldigd. Als werknemers geen aandelen meer krijgen, loopt de fiscus die inkomsten mis.

Volgens advocaat Inge Vanderreken is het standpunt van de RSZ omstreden omdat er geen wettelijke basis voor is. ‘Dit zal leiden tot tal van betwistingen’, zegt ze. Bij de RSZ was gisteren niemand beschikbaar om het standpunt toe te lichten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud