Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Regering zwakt monsterbelasting af

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) gaat ingrijpen om te vermijden dat bedrijven zonder pardon de gecontesteerde monster­belasting van 309 procent moeten betalen.  Die taks werd sinds 1 juli geheven bij een niet-correcte aangifte van toegekende voordelen aan werknemers.

Vanackere zal in een rondzendbrief duidelijk maken dat moet worden uitgegaan van de ‘goede trouw’ van de belastingplichtigen. Dat bleek gisteren in het parlement uit het antwoord dat staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V) in naam van de minister gaf op een vraag van het Open VLD-Kamerlid Gwendolyn Rutten.

Zowel Vanackere, Bogaert als Rutten wijst erop dat de regering daarmee het signaal wil geven dat ondernemers niet worden gezien als fraudeurs of criminelen, maar dat zij integendeel worden gewaardeerd omdat zij de economie doen draaien banen creëren.

Minister Vanackere wil het signaal geven dat ondernemers niet als criminelen of fraudeurs gezien worden.

Over de monsterbelasting was commotie ontstaan. Sinds 1 juli was de fiscus onverbiddelijk. Wie voordelen geniet betaald door zijn werkgever of vennootschap en die niet correct aangeeft, hing een monsterbelasting van 309 procent boven het hoofd (de aanslag die op geheime commissielonen wordt geheven). In concreto kan het gaan over een werknemer die privé surft via een internetaansluiting die wordt betaald door de werkgever.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) gaf eerder al aan dat bij de toepassing van de aanslag van 309 procent een onderscheid moest worden gemaakt tussen een vergetelheid en manifeste fraude. Gisteren bakende minister van Financiën Vanackere de contouren af die in een nieuwe rondzendbrief zullen worden opgenomen.

Het lijkt me redelijk dat rekening wordt gehouden met de goede trouw van de belastingplichtige, die iets uit het oog kan hebben verloren of een fout kan hebben gemaakt.
Steven Vanackeren,
Minister van Financiën (CD&V)

‘Het lijkt me redelijk dat rekening wordt gehouden met de goede trouw van de belastingplichtige, die iets uit het oog kan hebben verloren of een fout kan hebben gemaakt. Wanneer de onvolledige of niet-vermelding van het voordeel uitzonderlijk is, de fout gering is in bedrag en er een spontane rechtzetting komt, dan is er geen aanleiding om een bijkomende aanslag van 309 procent te vestigen’, gaf minister Van­ackere mee.

Open VLD-Kamerlid Gwendo­lyn Rutten reageerde opgelucht. 'De blinde, strikte toepassing van de disproportionele sanctie is hiermee van de baan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud