Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Reserveer uw winsten van 2012 en vermijd hogere roerende voorheffing

Wie de winst van het boekjaar 2012 wil reserveren in zijn vennootschap, heeft nog tot eind deze maand de tijd om een heffing van 27 procent op dividenduitkeringen te vermijden.
©ANP XTRA

Vanaf begin volgend jaar is er een roerende voorheffing verschuldigd van 27 procent op de uitkering van dividenden.

Ondernemers kunnen die heffing van 27 procent vermijden door de winst van hun vennootschap niet uit te keren, maar in hun bedrijf te reserveren. Als de vennootschap dan onmiddellijk een bijzondere heffing betaalt van 10 procent op de gereserveerde winst (of op de zogenaamde liquidatiereserve) is er later geen roerende voorheffing meer verschuldigd, althans op voorwaarde dat de ondernemer de gereserveerde winst tot aan de vereffening in de vennootschap laat.

Als de ondernemer de gereserveerde winst na het verstrijken van vijf jaar uit de vennootschap haalt, maar voor de vereffening, is er maar een roerende voorheffing van 5 procent verschuldigd waardoor het totale tarief op 15 procent komt. De optie kan in principe slechts benut worden vanaf het aanslagjaar 2015. Maar tijdens de zomervakantie keurde de Kamer een regeling goed die het ook mogelijk maakt nog een liquidatiereserve aan te leggen voor winsten van het boekjaar 2012 (aanslagjaar 2013). De bijzondere heffing van 10 procent moet dan wel betaald zijn voor 30 november. Voor winsten van het aanslagjaar 2014 heeft de aandeelhouder nog de tijd tot 30 november 2016 om een liquidatiereserve aan te leggen en de bijzondere heffing van 10 procent te betalen.

Om van die gunstige tarieven te genieten, is ook de oorsprong van de reserves van belang. De reserves moeten namelijk voortkomen uit de winst van het boekjaar 2012 ( of 2013) zelf. Het volstaat niet dat er een bedrag 'gelijk aan die winst' nog in de reserves zit, zo meldt de juridische nieuwslijn Lexalert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud