Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Schenking niet geregistreerd? U moet nog vier jaar leven om erfbelasting te vermijden

De nieuwe Vlaamse regering wil wie schenkt aanmoedigen om die schenking te laten registreren. Hoe? Door de 'verdachte periode' bij niet-geregistreerde schenkingen te verlengen van drie naar vier jaar.
De tarieven voor de schenking van vastgoed hangen af van de verwantschap en de waarde van het geschonken goed. ©Hollandse Hoogte / Peter de Krom

Wie roerende goederen zoals geld of juwelen schenkt, is niet verplicht die schenking te laten registeren. Het voordeel is dat de ontvanger geen schenkbelasting moet betalen. Het nadeel is dat als u binnen de drie jaar sterft op de schenking toch erfbelasting betaald moet worden.

De nieuwe Vlaamse regering wil mensen aanmoedigen dergelijke schenking toch te laten registreren. De ontvanger betaalt dan wel een schenkbelasting, maar het gaat om een 'rechtszekere oplossing'. Hij heeft dan definitief met de fiscus afgerekend en moet nooit nog erfbelasting betalen op wat hij kreeg.

3 of 7
procent
Voor de schenking van roerende goederen gelden in Vlaanderen vlakke tarieven: 3 procent voor schenkingen aan de partner en (klein)kinderen en 7 procent aan alle anderen.

'We moedigen mensen aan te opteren voor de fiscaal voordelige en rechtszekere oplossing van de geregistreerde schenking. Voor niet-geregistreerde schenkingen verlengen we de zogenaamde ‘verdachte periode’ van drie naar vier jaar', staat letterlijk in het akkoord. Dat betekent dat in geval van een niet-geregistreerde schenking u nog vier jaar moet leven om erfbelasting te vermijden. Dat maakt de termijn waarin u in onzekerheid leeft dus een beetje langer.

Vastgoed

Voor de schenking van roerende goederen gelden in Vlaanderen vlakke tarieven: 3 procent voor schenkingen aan de partner en (klein)kinderen en 7 procent aan alle anderen.

Nog dit: schenkt u vastgoed dat in België ligt, dan moet u altijd een notaris inschakelen en is dus altijd schenkbelasting verschuldigd. De tarieven voor de schenking van vastgoed hangen af van de verwantschap en de waarde van het geschonken goed. In Vlaanderen schommelt het tarief voor een schenking aan de kinderen en de partner van 3 tot 27 procent, voor anderen van 10 tot 40 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud