Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Te laat met uw belastingaangifte: welke sancties?

295.372 Belgen hebben hun belastingaangifte met de inkomsten uit 2011 nog niet ingediend. Aan welke straf mogen ze zich verwachten?
©iStock

Al voor het derde jaar op rij schommelt het aantal wanbetalers rond 300.000. ‘Toch hebben we hier niet te maken met een harde kern die geen belastingen wil betalen’, verduidelijkt Francis Adyns van de Federale Overheidsdienst Financiën. ‘We sturen al enkele jaren herinneringsbrieven naar Belgen die achterblijven met hun aangifte. Die hebben zeker hun effect. Het gaat elk jaar om andere mensen.’

Die belastingplichtigen lopen wel degelijk een risico. Wat zijn de mogelijkheden?

Afhankelijk van de ernst en of het om een herhaalde inbreuk gaat, kan het belastingtarief verhoogd worden met 10 tot zelfs 200 procent. Bovendien zult u een administratieve geldboete krijgen tussen 50 en 1.250 euro. Uw belastingcontroleur beslist daarover. Het staat hem vrij rekening te houden met aangebrachte argumenten die de vertraging moeten verklaren. Daarnaast kan de administratie ook een ‘aanslag van ambtswege’ starten. De belasting wordt dan gevestigd op basis van de gegevens die de fiscus bezit.

Bovendien wordt de bewijslast omgekeerd. U moet dan zelf de onjuistheid van de gebruikte bedragen bewijzen. Bij een laattijdige aangifte verlengt de aanslagtermijn ook automatisch tot drie jaar, waardoor de inkomsten van 2011 nog tot 31 december 2014 kunnen worden belast zonder dat de belastingadministratie een fout in uw aangifte moet aantonen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud