Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Tekortschatting successierechten leverde Vlaanderen in 2012 6,4 miljoen euro op

Vaststellingen over de te laag aangegeven waarden van goederen die ontvangen werden uit nalatenschappen leverde Vlaanderen in 2012 circa 6,4 miljoen euro extra successierechten op. Het jaar voordien was dat nog bijna 9 miljoen euro.
©ANP XTRA

Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters op een schriftelijke vraag van Katrien Schryvers (CD&V).

De geïnde bijrechten wegens 'tekortschatting' van de waarden van de verkregen goederen waren in 2012 goed voor 5,5 miljoen euro (7,6 miljoen euro in 2011). Daarenboven werden vorig jaar voor 584.124 euro boetes opgelegd (800.091 euro in 2011). De geïnde intresten beliepen in 2012 373.003 euro (531.913 euro). Muyters baseert zich voor deze gegevens op de dienst van FOD Financien die de berekening en inning van de successierechten uitvoert.

Het belangrijkste deel van een erfenis is vaak het ouderlijk huis. Voor de successierechten moet u al een schatting geven van de waarde van de woning, soms nog voor u het te koop stelt. Als u het huis later voor meer kunt verkopen, mag u dan een boete verwachten? Wilt u helemaal geen kopzorgen over toekomstige successierechten? Dan kiest u voor de procedure van voorafgaande schatting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud