Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Tienduizenden bedrijven ontbreken nog in register van begunstigden

Het aantal bedrijven dat zijn begunstigden heeft geregistreerd in het zogenaamde UBO-register is opgelopen tot 557.000. Dat betekent dat, meer dan drie maanden na de deadline, nog steeds tienduizenden bedrijven niet in orde zijn.

In de strijd tegen terrorisme en witwassen verplicht Europa bedrijven, vzw's, stichtingen en maatschappen in een register aan te geven wie de touwtjes in handen heeft. In België lag de deadline voor registratie in het UBO-register ('ultimate beneficial owners') oorspronkelijk op 30 september 2019, maar de FOD Financiën besliste tot eind 2019 een oogje dicht te knijpen.

Drie maanden na die verschoven deadline blijven tienduizenden bedrijven of vzw's in gebreke. Volgens de FOD Financiën waren eind maart 556.941 bedrijven geregistreerd. Op basis van de geschatte 675.000 registratieplichtigen betekent dat dat nog 17 procent van de bedrijven moet registreren, al nuanceert de FOD Financiën dat cijfer.

Advertentie

Het percentage bedrijven dat voldoet aan de UBO-verplichting ligt wellicht hoger dan 83 procent.

Francis Adyns
Woordvoerder FOD Financiën

‘De 675.000 registratieplichtigen zijn wellicht een overschatting. Op basis van een schoonmaak van onze databank wordt dat aantal wellicht neerwaarts herzien. Het percentage dat voldoet aan de UBO-verplichtingen ligt wellicht hoger dan 83 procent’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

Boete

Feit is wel dat bedrijven die niet in orde zijn een boete riskeren tussen 250 en 50.000 euro. Voorlopig heeft de FOD Financiën nog geen boetes uitgeschreven, maar de fiscus is wel bezig met een screening van de bedrijven die ontbreken. ‘Zodra de coronacrisis voorbij is, starten we met effectieve controles’, luidt het bij de FOD Financiën. 

50.000 euro
boete
Bedrijven die niet in orde zijn met de UBO-verplichting riskeren boetes tot 50.000 euro

Het totale aantal begunstigden in het register bedroeg eind maart 734.913, wat overeenkomt met gemiddeld 1,3 begunstigden per entiteit. Volgens de FOD Financiën zijn er veel bvba's, die vaak maar één begunstigde hebben.

De registratie van het bedrijf en zijn begunstigden moet gebeuren door de wettelijke vertegenwoordiger. Het gaat om de bestuurders of de zaakvoerders van vennootschappen of de beheerders van vzw's en stichtingen. Die wettelijke vertegenwoordiger kan de opdracht wel in mandaat uitbesteden aan bijvoorbeeld een boekhoud- of advocatenbureau.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.