Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Tot eind 2019 geen boete voor bedrijven die niet in orde zijn met UBO-register

Er komen voorlopig geen sancties voor de bedrijven die hun begunstigden niet tijdig aanmelden bij de FOD Financiën. Dat gedoogbeleid duurt tot 31 december.
Vennootschappen die hun aandeelhouders nog niet registreerden krijgen voorlopig een sanctie. ©BELGA

In de strijd tegen terrorisme en witwassen verplicht Europa bedrijven, verenigingen en stichtingen in een register aan te geven wie de touwtjes in handen heeft. In België ligt de deadline voor registratie in het zogenaamde UBO-register (Ultimate Beneficial Owners) op 30 september.

314.426
UBO-register
Tot nu zijn welgeteld 314.426 van de zowat 675.000 vennootschappen ingelogd in het UBO-register.

Aanvankelijk hadden bedrijven de tijd tot eind maart, maar die deadline werd verschoven naar eind september. 'Er komt geen nieuw uitstel', benadrukt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. 'Bedrijven moeten zich in orde stellen, maar omdat veel ondernemingen en verenigingen, ondanks het uitstel en een sensibiliseringscampagne, nog niet in orde zijn, voeren we tot eind december een gedoogbeleid', bevestigt hij het nieuws op de website van De Standaard.

Meer dan de helft

In ons land moeten zowat 675.000 bedrijfsvennootschappen, maar ook vzw’s, stichtingen en burgerlijke maatschappen hun UBO aanmelden. Tot nu zijn welgeteld 314.426 vennootschappen ingelogd in het register (de eerste stap in de procedure), waarvan er 282.774 al minstens één UBO hebben geregistreerd. Dat betekent dat er nog altijd zo’n 360.000 vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen - of meer dan de helft - de eerste stap voor registratie moeten zetten.

'We zijn ons bewust van de administratieve uitdaging die de nieuwe UBO-registratie met zich meebrengt, vandaar het gedoogbeleid', zegt Adyns.

Wie gegevens achterhoudt, riskeert een boete tussen 250 en 50.000 euro. Tot 31 december zal de fiscus dus een oogje dichtknijpen, maar vanaf 1 januari 2020 zijn wel degelijk sancties mogelijk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud