Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Van Overtveldt: 'Indexsprong blijft in grote mate gecompenseerd'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ontkent dat een lagere belastingverlaging zal leiden tot een verlies van koopkracht. 'De indexsprong blijft in grote mate gecompenseerd.' Eerder berichtte De Tijd dat de belastingverlaging die de regering-Michel plant, pas vanaf 2016 op kruissnelheid komt.
Minister van Financiën Van Overtveldt zegt dat ondanks de lagere belastingverlaging de indexsprong in hoge mate gecompenseerd zal worden. ©BELGA

De regering-Michel besliste niet alleen te besparen en extra te belasten, maar had ook een fiscaal cadeautje in petto. De bedoeling is het beroepskostenforfait op te trekken. Daardoor houden werknemers en ambtenaren netto meer over. Tenminste diegene die hun beroepskosten niet bewijzen. De regering voorzag daarvoor 900 miljoen euro in de begroting. Ze raamde dat dat netto gemiddeld 250 euro per jaar zou opleveren.

Maar voor volgend jaar is het budget dat wordt uitgetrokken beperkt tot 450 miljoen euro, blijkt uit de ontwerpbegroting die is ingediend bij Europa. Dat betekent dat werknemers en ambtenaren slechts de helft van hun belastingverlaging krijgen. Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt dat. Maar de berekeningen van wat dat precies per werknemer betekent, zijn nog bezig, luidt het.

Op basis van de ramingen van de regering kan worden afgeleid dat het gemiddeld neerkomt op 125 euro netto per werknemer. Dat komt omdat slechts de helft van het budget volgend jaar beschikbaar is.

De belastingverlaging moest volgens de regering-Michel het verlies door de geplande indexsprong compenseren. Daardoor wordt het loon volgend jaar niet aangepast aan de stijging van de levensduurte. Voor de ambtenaren betekent dat dat ze hun loon volgend jaar niet met 2 procent zien stijgen. Een ambtenaar met een gemiddeld loon van 3.300 euro bruto per maand verliest zo’n 66 euro bruto per maand of zo’n 33 euro netto.

De impact voor de bedienden is minder duidelijk, omdat het indexeringsmechanisme verschilt van sector tot sector. Maar omdat de belastingverlaging volgend jaar nog niet volledig wordt ingevoerd, kan ze voor de meesten de indexsprong wellicht niet compenseren.

Van Overtveldt reageerde via de nieuwsdienst van de VRT en benadrukt dat de belastingverlaging de indexsprong toch in hoge mate zal compenseren. 'Dat blijft zo', zegt hij. 'Het geldt zeker voor de lagere uitkeringstrekkers. We voorzien daarvoor nog meer dan 250 miljoen euro extra in 2015. De indexsprong zal er bovendien pas komen een stuk in de lente van 2015 terwijl de belastingaftrekken slaan op het hele jaar.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud