Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Moet u meerwaardebelasting betalen?

De meerwaarde op een gezinswoning wordt niet belast. Als u een tweede verblijf of investeringspand binnen vijf jaar na de aankoop weer verkoopt, zal de eventuele meerwaarde wel belast worden.
©Filip Ysenbaert

Of de meerwaarde bij een verkoop van vastgoed wordt belast, verschilt naargelang het type vastgoed.

Gezinswoning

Verkoopt u uw gezinswoning, bijvoorbeeld omdat u met uw gezin verhuist naar een nieuwe gezinswoning, dan hoeft u geen belastingen te betalen als u de woning duurder kunt verkopen dan de prijs die u er zelf voor betaald hebt. In de twaalf maanden voor de maand waarin de notariële verkoopakte wordt verleden, moet u wel gedurende minstens zes maanden de woning hebben bewoond.

Advertentie

Tweede verblijf en investeringsvastgoed

Investeerde u in een bouwgrond of appartement als tweede verblijf of om te verhuren? Dan wordt de meerwaarde mogelijk belast.

  • Gebouwen

Verkoopt u binnen vijf jaar een gebouw met winst? Gesteld dat u niet speculeert met vastgoed of dat vastgoed verhandelen niet uw professionele bezigheid is, dan bedraagt het belastingtarief 16,5 procent (plus gemeentebelasting). Het wordt toegepast op het verschil tussen de verkoop- en aankoopprijs.

Die berekende meerwaarde wordt wel gemilderd. Van de verkoopwaarde mag u de kosten van de verkoop aftrekken. De aankoopwaarde wordt verhoogd met de betaalde aankoopkosten, met een forfait van minstens 25 procent. Daarbovenop komt 5 procent per verstreken jaar tussen de aan- en verkoop. Ook de kosten van werken, gefactureerd door een aannemer, worden bij de verkrijgingsprijs geteld. Kosten van doe-het-zelvers komen niet in aanmerking.

  • Gronden
Advertentie

Voor gronden is er een meerwaardebelasting bij een verkoop binnen acht jaar na de aankoop. Bij een verkoop binnen vijf jaar bedraagt de meerwaardebelasting 33 procent en bij een verkoop tussen het vijfde en achtste jaar is dat 16,5 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.