Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Vastgoedbelasting stijgt met 2,1 procent

De onroerende voorheffing stijgt door de jaarlijkse indexering van het kadastraal inkomen.
©Delzelle

Alle eigenaars van vastgoed op Belgische bodem krijgen elk jaar een aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing in de brievenbus. Die belasting wordt berekend op het geïndexeerde kadastraal inkomen (ki).

‘Geïndexeerd’ omdat een algemene herschatting van de kadastraal inkomen uitblijft. Sinds 1991 wordt daarom het kadastraal inkomen vermenigvuldigd met een de coëfficiënt die elk jaar wordt vastgelegd op basis van de indexcijfers.

Advertentie

Voor aanslagjaar 2018 bedraagt die coëfficiënt 1,7863, tegenover 1,7491 voor 2017. Dat is goed voor een stijging van de onroerende voorheffing met 2,1 procent.

Drie delen

De onroerende voorheffing bestaat uit drie delen: een basisheffing van 2,5 procent (1,6 procent voor sociale huisvesting) voor het Vlaams Gewest en daarbovenop opcentiemen voor de provincie en voor de gemeente. Het tarief verschilt daardoor van plaats tot plaats.

Afhankelijk van de aard van het gebouw (bescheiden woning, energiezuinige woning, …) of uw gezinssituatie (inwonende kinderen, personen met een handicap, …) is een korting mogelijk.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.