Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Vergeet uw cadeau niet op de beurs

Beleggers die willen genieten van het nieuwe belastingvoordeel voor dividenden maar nog geen aandelen hebben, moeten snel actie ondernemen. Waar moeten beginners op letten?
©iStock

De aandelenbelegger krijgt voor het eerst sinds lang een fiscaal cadeau van de overheid. De federale regering heeft vorig jaar in het kader van het Zomerakkoord beslist dat u voortaan de roerende voorheffing op een eerste schijf van dividenden kunt recupereren. De regering wil het spaargeld activeren en kanaliseren naar de aandelenmarkten om de bedrijfsinvesteringen en de jobcreatie te stimuleren.

De in 2018 uitgekeerde dividenden zijn tot 640 euro per belastingplichtige vrijgesteld van roerende voorheffing. Aangezien die bronheffing op dividenden 30 procent bedraagt, krijgt de aandelenbelegger een nettobelastingvoordeel van 30 procent op 640 euro of 192 euro. Maar u ontvangt het cadeau niet onmiddellijk, want de banken blijven roerende voorheffing inhouden. Om het belastingvoordeel op de dividenden van 2018 te genieten, moet u in het voorjaar van 2019 op de belastingaangifte de fiscale vrijstelling aanvragen.

Het nieuwe belastingvoordeel geldt voor alle dividenden van Belgische en buitenlandse bedrijven.

Het nieuwe belastingvoordeel geldt voor alle dividenden van Belgische en buitenlandse bedrijven. Het geldt echter niet voor dividenden van beleggingsfondsen of juridische constructies, omdat de regering rechtstreekse investeringen in ondernemingen wil aanmoedigen. 

De al bestaande vrijstelling voor dividenden van coöperatieve vennootschappen en vennootschappen met een sociale doelstelling wordt geïntegreerd in de nieuwe algemene vrijstelling. Dat betekent dat het extra voordeel voor vennoten van coöperatieve vennootschappen kleiner is dan voor andere beleggers. Dividenden van coöperatieve vennootschappen waren al belastingvrij tot 190 euro.

Hoe maximaliseer ik de vrijstelling?

Wereldhave Belgium  is volgende week het eerste Belgische beursgenoteerde bedrijf dat zijn dividend knipt. De meeste ondernemingen keren hun dividend uit in de maanden april, mei en juni. Als u nog geen aandelen heeft en van het nieuwe fiscaal voordeel wil genieten, moet u dus in de komende weken aandelen kopen.

©Mediafin

Hoeveel aandelen u moet kopen om van de maximale vrijstelling te genieten hangt af van de aandelenkeuze. Het brutodividendrendement van Belgische aandelen bedraagt gemiddeld zowat 3,4 procent. Als u aandelen koopt met dat gemiddeld dividendrendement, moet u voor ongeveer 18.800 euro aandelen kopen. Als u aandelen met een hoger dividendrendement koopt, moet u minder investeren, en omgekeerd. 

In deze context zijn Aedifica  en Care Property Invest  minder interessant. Beide zorgvastgoedaandelen genieten nu al van een verlaagde roerende voorheffing van 15 procent.

De banken zeggen dat ze onder meer via hun website de klanten hebben geïnformeerd over de nieuwe fiscale vrijstelling voor dividenden. Maar het valt op dat de grootbanken terughoudend zijn bij het promoten van beleggingen in individuele aandelen. ‘Hoewel dividenden van fondsen niet in aanmerking komen voor de vrijstelling bevelen we voor particuliere klanten toch fondsen aan omwille van de belangrijke risicospreiding’, zegt Belfius. KBC merkt op: ‘De fiscale vrijstelling is op zich een onvoldoende reden om als bank te adviseren aandelen in een beleggingsportefeuille op te nemen.’

Duurzaamheid

Er zijn nog geen duidelijke aanwijzingen dat een grote groep Belgen voor het eerst aandelen koopt om van het nieuwe fiscale voordeel te profiteren. ‘We zien geen stormloop op individuele aandelen die verband houdt met de wijziging van de fiscaliteit’, zegt KBC. Belfius merkt wel een sterke stijging van de aandelenaankopen. Maar de bank zegt dat dat een gevolg is van meerdere factoren, waaronder de lage rente. Bank Degroof Petercam gelooft dat de impact van de nieuwe fiscale vrijstelling beperkt is.

BNP Paribas Fortis raadt klanten aan niet meer dan 5 procent van het aandelenluik van de beleggingsportefeuille in één aandeel te investeren. Dat betekent niet noodzakelijk dat een belegger minstens 20 verschillende aandelen moet kopen, want de klant kan ook een deel van zijn vermogen in aandelenfondsen investeren. Op de vraag welk soort aandelen interessant is voor beginnende beleggers kregen we van de grootbanken geen concreet antwoord.

Het voordeel van een holding is dat u met de aankoop van enkele aandelen meteen een gediversifieerde belegging heeft.

Het beursblad De Belegger vindt dividendaandelen een goed alternatief voor obligaties. ‘Dividenden bieden niet alleen een regelmatig inkomen maar vaak ook een stijgend inkomen dat meegroeit met de winst. Aangezien de beurskoers van dividendaandelen minder schommelt, vormen ze een stabiele factor in een aandelenportefeuille.’ 

‘Focus op duurzaamheid’, beklemtoont De Belegger. ‘Liever een kleiner maar stijgend dividend dan een hoog dividend dat niet beweegt of in gevaar kan komen.’ Het blad publiceerde onlangs een lijst van bedrijven die al meer dan 20 jaar elk jaar hun dividend optrekken. Er staan twee Belgische holdings op de lijst: Sofina   en GBL . Andere bekende namen zijn onder meer Procter & Gamble , Coca-Cola , McDonald’s , Sanofi  en Unilever .

Het voordeel van een holding is dat u met de aankoop van enkele aandelen meteen een gediversifieerde belegging heeft. De meeste holdings investeren in verscheidene bedrijven. Sofina bijvoorbeeld investeert in meerdere sectoren en in meerdere landen, van de Belgische winkelketen Colruyt tot Indiase start-ups.

Daarom kunnen holdings een goede keuze zijn voor beleggers die eraan denken voor het eerst aandelen te kopen. Als voorbeeld hebben we een portefeuille van zes grote holdings op de Brusselse beurs samengesteld die het nieuwe fiscale voordeel maximaal benut. Als u zowat 25.000 euro investeert in Ackermans & van Haaren, Bois Sauvage, Brederode, GBL, Gimv en Sofina ontvangt u 640,5 euro dividend en behaalt u een dividendrendement van 2,5 procent. Bruto, en finaal ook netto.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud