Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Verhuizen om puur fiscale redenen lukt bijna nooit

Een exodus is het niet, maar de - intussen weer afgevoerde - Franse rijkentaks versnelde in 2013 wel de ‘fortuinemigratie’ uit Frankrijk. Wie overweegt om fiscale redenen te verhuizen, moet zich bewust zijn van de verstrekkende gevolgen.
De acteur Gérard Depardieu is met vlag en wimpel de beroemdste Franse fiscaal vluchteling. ©BELGA

De Franse president François Hollande voerde net na zijn aantreden in 2012 een rijkentaks van 75 procent in op alle inkomens boven 1 miljoen euro. De maatregel leverde de Parijse schatkist nooit de verhoopte inkomsten op en werd begin dit jaar geruisloos afgevoerd.

Links en rechts in Frankrijk voeren al een hele tijd een woordenoorlog over de ‘fiscale emigratie’ uit het land, dat al sinds de jaren 80 een vermogensbelasting heft. Vaak staan daar bitter weinig cijfers tegenover, maar de zakenkrant Les Echos deed niettemin een poging. Van de Fransen die volgens de fiscus over een ‘fiscaal inkomen’ van meer dan 100.000 euro beschikken, zijn er in 2013 3.744 naar het buitenland vertrokken. Dat zijn er 40 procent meer dan in 2012. Het gaat om gezinnen die gemiddeld 265.832 euro per jaar verdienen. Les Echos benadrukt wel dat de cijfers omzichtig geïnterpreteerd moeten worden. Niet alle fortuinemigratie is het gevolg van het Franse belastingbeleid.

Effectieve verhuizing

In Europa profileren enkele landen zich als aantrekkelijk voor vermogenden. ‘Zo promoot Luxemburg zich actief op de Belgische markt met de gunstige beleggingsfiscaliteit en de afwezigheid van schenk- en erfbelasting’, zegt Anton van Zantbeek van het advocatenkantoor Rivus. Ook Portugal, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk hebben een gunstig fiscaal regime voor grote vermogens (lees inzet).

Emigreren naar die landen ligt voor de vermogenden dan voor de hand? ‘Een emigratie om puur fiscale redenen lukt in de praktijk bijna nooit’, zegt van Zantbeek. Voor een emigratie volstaat het niet zich in het ene land uit te schrijven en in het andere in te schrijven. De banden met het land dat men verlaat, moeten volledig worden doorgeknipt.

‘Het hele hebben en houden én het gezin moeten worden verhuisd’, zegt ook Gerd D. Goyvaerts van het advocatenkantoor Tiberghien. De kinderen moeten naar school gaan in het nieuwe land. Het hele gezin moet kunnen aarden in het land en een nieuw sociaal netwerk uitbouwen, want familie en bestaande vrienden worden achtergelaten.

‘Ook moet de oorspronkelijke gezinswoning verkocht of verhuurd worden, ze nog ter beschikking houden is niet aangewezen. Eventueel ander vastgoed moet eveneens verhuurd of verkocht worden’, zegt Goyvaerts. ‘Ook de ‘zetel van fortuin’ moet verhuizen, wat bijvoorbeeld betekent dat alle bankrekeningen en financiële tegoeden moeten worden overgedragen naar het land van bestemming of een ander land.’

En die stap blijkt in de praktijk vaak te groot, als er alleen een fiscale motivatie is. ‘We merken dat mensen aanvankelijk wel een nieuw leven trachten op te bouwen, maar na verloop van tijd terugvallen in hun vroegere levenspatroon. Dan komen ze terecht in de onzekere positie van een dubbele residentie’, zegt van Zantbeek.

En ook mensen die een andere drijfveer hadden om te verkassen, keren vaak na verloop van jaren terug. ‘Het typevoorbeeld zijn koppels die na hun carrière beslissen om in zonniger oorden te gaan wonen. Wanneer ze hun partner verliezen, komen ze vaak terug naar België. Ook de nood aan gezondheidszorg of een verzorgingsinstelling kan de aanzet zijn om opnieuw naar de heimat te komen’, zegt Goyvaerts.

Fiscaal voordeel

Sommige kapitaalkrachtige Fransen vonden hun weg naar België. De taal en het aanbod aan mooi vastgoed maken voornamelijk de Brusselse Rand aantrekkelijk voor hen. Zodra ze effectief in België wonen, worden ze onderworpen aan het Belgische belastingregime voor inkomsten. ‘Zo’n 5.000 à 10.000 Fransen wonen in België om fiscale redenen’, zegt Bertrand Marot van Le Comptoir Français bij Petercam. ‘De belangrijkste troeven van België zijn de afwezigheid van een vermogensbelasting en de gunstige schenkbelasting.’

Is België fiscaal aantrekkelijk voor alle vermogende buitenlanders? ‘Dat hangt af de belastingregimes het land dat men verlaat en het profiel van de verhuizer. Gaat het om een gepensioneerde met alleen inkomsten uit zijn vermogen of zijn er ook beroepsinkomsten?’, zegt Goyvaerts.

Een troef is dat België geen echte vermogensbelasting heeft. ‘De erfbelasting is in België hoog, maar kan met een goede successieplanning vermeden worden. In Nederland is de schenk- en successiebelasting bijvoorbeeld onvermijdbaar’, zegt van Zantbeek.

‘De beleggingsfiscaliteit in België wordt minder interessant’, merkt Goyvaerts dan weer op. ‘De roerende voorheffing wordt opgetrokken naar 27 procent en de meerwaarden uit aandelen staan onder druk.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud