Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Verklikkingen bij fiscus op record

Een recordaantal van 1.608 Belgen verklikte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een bekende bij de fiscus. De jongste vijf jaar is het aantal spontane verklikkingen bij de fiscus verzesvoudigd.
Steeds meer Belgen verklikken een bekende bij de fiscus. ©Herman Wouters/Hollandse Hoogte

Er bestaat geen centraal meldpunt voor fiscale fraude. Maar dat belet een aantal Belgen niet om een ex, een familielid, een buur of een voormalige werkgever aan te geven bij de fiscus.

Uit cijfers die De Standaard verzamelde blijkt dat het aantal spontane verklikkingen tijdens de eerste zes maanden opliep tot 1.608 tegenover 1.127 klachten in de eerste jaarhelft van 2013. In 2008 waren er 460 verklikkingen.

Iets minder dan één op de drie verklikkingen verloopt anoniem. En de meldingen leveren voor de fiscus ook niet altijd iets bruikbaars op.

Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën heeft niet meteen een verklaring voor de stijgende trend. 'Wij werken de verklikkingen niet in de hand', aldus Adyns. Een mogelijke verklaring is dat de financiële crisis het rechtvaardigheidsgevoel bij de bevolking heeft aangescherpt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud