Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Verklikkingen bij fiscus op record

In de eerste zeven maanden van dit jaar ontving de fiscus 1.811 spontane verklikkingen, of zo’n 200 meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Als de trend doorzet, zal het aantal verklikkingen dit jaar andermaal een record bereiken.
©shutterstock

Het aantal verklikkingen bij de fiscus blijf jaar na jaar stijgen. Terwijl het er in 2009 nog maar 510 waren, lag het aantal in 2014 ruim vijf keer hoger op 2.625. De cijfers van de federale overheidsdienst Financiën blijven beperkt tot het aantal spontane verklikkingen bij de centrale diensten van de fiscus. Die bij een lokale belastingcontroleur worden niet geregistreerd, maar zullen waarschijnlijk ook in stijgende lijn zitten.

‘Een echte kliklijn komt er bij de fiscus niet’, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën. Verklikkers die spontaan zaken melden bij de fiscus zijn vaak ex-werknemers en ex-echtgenoten, maar een verklikking kan ook anoniem.  

De fiscus behandelt alle binnengekomen meldingen, maar die leiden niet noodzakelijk tot een procedure en een hogere taxatie. ‘De klacht wordt naar de lokale belastingcontroleur doorgestuurd. Die zal de ontvangen informatie aftoetsen aan de gegevens waarover de belastingdiensten beschikken’, zegt Francis Adyns. Wordt er melding gemaakt van bijvoorbeeld zwartwerk, dan wordt de informatie ook doorgespeeld aan de sociale zekerheid.

Adyns wijst op het beperkte belang van de verklikkingen voor de fiscus: alleen al voor de personenbelasting zijn er 6,8 miljoen belastingplichtigen. Cijfers over de extra opbrengsten uit verklikkingen bestaan niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud