Vlaamse fiscus stuurt geheugensteuntje

Drie maanden voor het verstrijken van de deadline controleert de fiscus of de kopers op het nieuwe adres wonen. ©BELGA

De Vlaamse Belastingdienst stuurt binnenkort een herinnering naar Vlamingen die in aanmerking komen voor een vermindering van de registratierechten.

Wie een huis koopt, kan verschillende kortingen op de registratierechten krijgen. Vroeger ging dat om een klein beschrijf of een abattement. Sinds 1 juni zijn de registratierechten hervormd door Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD).

Tarieven

Er geldt alleen nog een tarief van 7 procent voor de enige gezinswoning met een extra korting voor bescheiden woningen. Vroeger bedroeg het tarief 10 procent.

7 procent
Registratiebelasting
Sinds 1 juni geldt een tarief van 7 procent voor de enige gezinswoning.

Wie die woning ook ingrijpend renoveert en ze zo energie-efficiënter maakt, betaalt 6 procent registratierechten. Zo’n ingrijpende energetische renovatie houdt in dat de koper de technische installaties van de woning, zoals de verwarming of de luchtcirculatie, volledig vervangt en dat minstens driekwart van de bestaande muren en het dak wordt geïsoleerd.

Niet iedereen is op de hoogte van die nieuwe kortingen. Bovendien moet je binnen een bepaalde periode ingeschreven zijn op het adres van je nieuwe woning om de kortingen te kunnen genieten. De koper mag ook geen eigenaar zijn van een andere woning of van een bouwgrond, tenzij hij die binnen het jaar verkoopt.

Tijdig verhuizen

Om gebruik te maken van het tarief van 7 procent moeten Vlamingen binnen twee jaar na de aankoop van hun woning verhuizen. Voor een energetische renovatie hebt u vijf jaar de tijd.

Wie niet op tijd aan de voorwaarden voldoet, moet alsnog het verschil met het maximale tarief van 10 procent betalen en riskeert bovendien een belastingverhoging. Enkel wie kan aantonen dat het om een geval van overmacht gaat, zoals een overlijden of een zware ziekte, kan dan alsnog de korting krijgen.

Beschouw dit als een vorm van klantvriendelijkheid van de Vlaamse overheid.
bart tommelein
vlaams minister van financiën

De Vlaamse Belastingdienst zal daarom drie maanden voor het verstrijken van de deadline controleren of kopers effectief op hun nieuwe adres zijn ingeschreven. Als dat niet het geval is, zal de Belastingdienst een herinneringsbrief sturen om de kopers te waarschuwen dat de deadline bijna verstrijkt. Zo krijgen ze een laatste kans om de inschrijving op tijd in orde te maken en de korting te genieten.

Tommelein noemt het een ‘klantvriendelijkheid’ van de Vlaamse overheid. ‘Mensen verliezen de deadline soms uit het oog en komen plots voor voldongen feiten te staan. We sturen hen nu een herinnering zodat ze zich alsnog in regel kunnen stellen’, aldus de liberaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content