Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Voorstel om meer belastingaangiftes vooraf te laten invullen, terug naar af

Een wetsvoorstel van Dirk Van der Maelen (sp.a) om meer belastingbrieven op voorhand door de fiscsus te laten invullen, zal voor de verkiezingen niet meer behandeld worden. Voorlopig komen er dus niet meer vooraf ingevulde belastingaangiftes.
Advertentie
sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) tijdens een zitting van de Kamer begin april. ( foto Belga) ©BELGA

Begin dit jaar diende sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen een wetsvoorstel in om tot meer vooraf ingevulde belastingaangiftes te komen. Voor het aanslagjaar 2013 verstuurde de administratie 1,5 miljoen vooraf ingevulde en vereenvoudigde belastingaangiftes op een totaal van 6,8 miljoen belastingplichtigen, dus minder dan een kwart.  Het gaat vooral om belastingbrieven van personen met een vervangingsinkomen, zoals gepensioneerden, werklozen of mensen met een ziekte of invaliditeitsuitkering. Personen die zo'n vooraf ingevulde belastingbrief in de bus krijgen,  moeten alleen reageren als zij niet akkoord gaan met de berekening van de fiscus.

Met zijn voorstel wilde Van der Maelen het systeem uitbreiden naar het voorbeeld van onder meer Nederland en Scandinavië. Daar ontvangt 75 procent van de belastingplichtigen een vooraf ingevulde belastingbrief. Banken zijn daar ook verplicht om mee te weken aan het leveren van alle nuttige gegevens voor de belastingaangifte.

Maar Van der Maelen laat nu weten dat zijn voorstel voor de verkiezingen niet meer door de Kamer zal behandeld worden. 'De Kamer heeft sinds januari geen enkel wetsvoorstel meer kunnen goedkeuren. Ze had de handen vol met wetsontwerpen ingediend door de regering zoals bijvoorbeeld de aanpassingen aan de Bankenwet. Maar als ik weer verkozen ben, zal ik het voorstel onmiddellijk opnieuw indienen en heb ik een ganse legislatuur om er opnieuw voor te pleiten', aldus Van der Maelen.

De vooraf ingevulde belastingaangiftes zijn niet te verwarren met Tax-on-Web, waarvan ondertussen 3,6 miljoen belastingplichtigen gebruik maken. Ook bij Tax-on-Web zijn er vaak al veel gegevens op voorhand door de administratie ingevuld. Maar het blijft dan aan de burger om de elektronische aangifte, nadat hij ze heeft vervolledigd, zelf te versturen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud