Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat als u uw belastingafrekening nog niet kreeg?

Zeker als de fiscus u centen moet terugbetalen, kijkt u reikhalzend uit naar uw belastingafrekening. Maar tienduizenden mensen wachten nog op hun aanslagbiljet. Daarom geeft de fiscus antwoord op de meest gestelde vragen.
©Sofie Van Hoof

Het is intussen al enkele maanden geleden dat u uw belastingaangifte hebt ingediend. Voor een papieren aangifte was 26 juni de uiterste indieningsdatum, voor een elektronische 16 juli. Intussen heeft de fiscus al 4.307.475 aanslagbiljetten verstuurd. Maar vele tienduizenden mensen wachten nog op hun belastingafrekening. Er zijn immers iets minder dan 7 miljoen belastingplichtigen.

De fiscus kreeg vragen van mensen die hun berekeningsnota nog niet hebben ontvangen. Zeker wie een belangrijke terugbetaling verwacht, wil die belastingafrekening liever vroeger dan later in de brievenbus. Daarom publiceerde de fiscus een antwoord op vaak gestelde vragen. Een overzicht.

Wanneer zal ik mijn aanslagbiljet ontvangen?

Wettelijk gezien kan uw aanslagbiljet voor het aanslagjaar 2014 (inkomsten van 2013) opgesteld worden tot 30 juni 2015.

We kunnen u geen precieze datum geven voor de verzending van uw aanslagbiljet. De behandeling van de aangiften en de aanslagbiljetten wordt beheerd door een gesloten geautomatiseerd systeem om ervoor te zorgen dat alle burgers gelijk behandeld worden. Daardoor kunnen de lokale diensten u enkel informatie geven na de verzending van uw aanslagbiljet.

Is het omdat ik recht heb op een terugbetaling, dat ik mijn aanslagbiljet nog niet gekregen heb?

Neen. Er wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen de bedragen die te betalen of terug te krijgen zijn. In principe zijn de eerste aanslagbiljetten diegene van de aangiften die eerst ontvangen werden en dus eerst behandeld worden.

Desalniettemin worden aangiften waarvoor er een nazicht door een agent nodig blijkt, automatisch geblokkeerd door filters.

Omwille van deze technische redenen en de interne organisatie van het werk, kan de behandeling van de aangiften meer of minder tijd in beslag nemen en de inkohiering (de opmaak van het aanslagbiljet) vertragen.

Ik heb een papieren aangifte ingediend. Moet ik dan langer wachten om mijn aanslagbiljet te ontvangen?

Onze diensten doen er alles aan om de aangifte zo snel als mogelijk te behandelen. Dankzij moderniseringsprojecten, zoals Tax-on-web of het voorstel van vereenvoudigde aangifte, is er op dit vlak al veel vooruitgang geboekt.

Doordat papieren aangiften eerst moet gescand worden in de scanningscentra, vragen ze meer werk en tijd alvorens ze kunnen behandeld worden.

De aangiften die door burgers werden ingediend via Tax-on-web worden doorgaans sneller behandeld omdat ze onmiddellijk beschikbaar zijn in het systeem.

Ik heb een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen. Wanneer zal ik mijn aanslagbiljet ontvangen?

Als u geen wijzigingen heeft aangebracht aan uw voorstel van vereenvoudigde aangifte, heeft u in principe al een aanslagbiljet ontvangen aangezien dit automatisch gebeurt. 97 procent van de mensen die een voorstel van vereenvoudigde aangifte hebben ontvangen, hebben ook al hun aanslagbiljet gekregen.

Als dit niet het geval is, betekent dit dat uw voorstel van vereenvoudigde aangifte nog onderzocht moet worden door een agent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud