Staking distributiepartner
Een staking bij onze distributiepartner stuurde de bezorging van De Tijd deze nacht in de war. Het zou kunnen dat u hierdoor uw krant niet ontving. Onze excuses hiervoor. U kunt de pdf-versie van De Tijd en Sabato gratis raadplegen via onze website.
Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat betekent de taxshift voor u?

100 euro netto extra voor wie minder dan de mediaan verdient. Maar wie belegt, dieselt, drinkt of rookt betaalt straks meer. Een overzicht van de taxshift die de regering-Michel dit weekend afklopte.
©Photo News

Premier Charles Michel (MR) gaf zaterdagmiddag een persconferentie met de precieze details van het akkoord. De nadruk werd gelegd  op de belastingverlaging voor particulieren. Iedereen die minder verdient dan het mediaan inkomen (2.800 euro bruto) krijgt tegen het einde van de regeerperiode in 2019 109 euro extra netto per maand.  Wie een gemiddeld loon heeft van 3.300 euro bruto, krijgt 102 euro extra netto per maand tegen het eind van de regeerperiode.

Advertentie

De berekende toename van het nettoloon (in €/maand) per inkomensklasse.

Maar ook voor de middeninkomens en hogere inkomens zit er een belastingverlaging in. Wie bijvoorbeeld meer dan 5.000 euro bruto verdient, krijgt ook nog 63 euro per maand. De techniek die daarvoor gebruikt wordt is het schrappen van de belastingschijf van 30 procent. Voorts trekt de regering de bedragen van de schijven op, zodat belastingplichtigen minder snel in de schijf van 45 procent belanden.

Ook zelfstandigen krijgen een belastingverlaging. Wie pas begint en nog niet veel omzet draait, ziet zijn vennootschapsbelasting verlagen tot 20,5 procent. Verder betalen zelfstandigen voortaan geen sociale bijdragen meer op hun eerste aanwerving. Voorts wordt de investeringsaftrek verdubbeld van 4 naar 8 procent.

Voorst is er een akkoord over de geplande verlaging van de sociale bijdragen van 33 naar 25 procent. Het gaat om een combinatie van een algemene lastenverlaging en één gericht op de lage lonen.

Er werden ook afspraken gemaakt over de invoering van een speculatietaks. Wie aandelen verkoopt binnen de zes maanden, moet 33 procent betalen op de meerwaarde op de verkoop. Dat moet 34 miljoen euro opbrengen, in plaats van de eerder afgesproken 28 miljoen euro. De maatregel geldt alleen voor beursgenoteerde aandelen en voor particulieren.

Minwaarden mogen niet worden afgetrokken van eventuele meerwaarden. 'Complete waanzin', luidt de reactie van de beleggersfederatie VFB.

Voorts gaat - als één van de maatregelen om de begroting op koers te houden - de geplande verhoging van de roerende voorheffing (van 25 naar 27 procent) al in vanaf januari 2016. De regering rekent erop dat die maatregel ook dit jaar al 60 miljoen euro opbrengt, omdat veel spaarders en beleggers zullen anticiperen op die verhoogde belasting.

Aanvankelijk was gepland dat die maatregel 350 miljoen euro zou opbrengen vanaf 2017.

Advertentie

Om de begroting van dit jaar op koers te houden, besliste de regering een reeks belastingen te vervroegen. Zo worden de accijnzen op diesel en alcohol normaal gezien al vanaf 1 november verhoogd, aanvankelijk was dat pas volgend jaar gepland. Dat moet dit jaar al 62 miljoen euro opbrengen. Een dieseltankbeurt kost 2 euro meer vanaf volgend jaar en vanaf 2018 is dat 3 euro.

De prijs voor een pakje sigaretten stijgt van 5,8 naar 5,93 euro, een pakje roltabak wordt 10 procent duurder (van 6,7 naar 7,4 euro). De prijs van een pintje wordt 1 eurocent duurder, een fles wijn stijgt met 17 eurocent en een fles sterk drank wordt 2,52 euro duurder. Er komen ook hogere accijnzen op frisdranken omdat die een zeer hoog gehalte aan suikers bevatten. Een blikje wordt 1 cent duurder, een fles 3 cent vanaf volgend jaar.

Ook de banken moeten de 30 miljoen euro die de staat nog niet ontvangen heeft dit jaar betalen. Volgend jaar komt daar nog 15 miljoen euro bij. En de intercommunales zullen gedwongen worden om hun afgesproken belasting dit jaar al deels te betalen, via de voorafbetalingen.

Alarmdrempel

Tot slot wordt ook het rondje fiscale regularisatie vervroegd naar volgend jaar. Dat moet 250 miljoen euro opbrengen. De boetes lopen gradueel op, zodat belastingzondaars gedwongen worden snel hun zwart geld wit te halen. Voor fiscaal verjaard kapitaal geldt een tarief van 36 procent in 2016 en dat loopt op tot 40 procent in 2020. Voor niet-aangegeven inkomsten die nog niet verjaard zijn geldt een tarief van 20 procent en dat loopt op tot 25 procent in 2020.

Dat alles - samen met verhoogde budgettaire waakzaamheid dat zo'n 165 miljoen euro extra moet opbrengen - moet ervoor zorgen dat het tekort dit jaar onder de Europese alarmdrempel blijft van 3 procent en dat ook de begroting van volgend jaar op koers blijft.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud