netto

Wat verandert voor uw geld in december?

Wat verandert voor uw geld in december. ©ANP

Een nieuwe maand, nieuwe regels. Zo ook vanaf 1 december.

Inschrijving speed pedelec

De regularisatieperiode om high speed e-bikes (45 km/u), de zogenaamde speed pedelecs, in te schrijven die voor 31 maart 2014 in gebruik werden genomen, loopt op 11 december ten einde.

116
boete
Wie na 11 december nog met een niet ingeschreven speed pedelec rondrijdt, kan een boete van 116 euro krijgen.

Alle speed pedelecs, bromfietsen en lichte vierwielers moeten sinds december 2015 ingeschreven zijn bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). De regularisatieperiode voor bromfietsen en lichte vierwielers eindigde op 11 december 2017. Voor de speed pedelecs werd een extra jaar toegestaan.

Wie na die datum nog met een niet ingeschreven speed pedelec rondrijdt, kan een boete van 116 euro krijgen.

Aangifte wapen

Bezit u een wapen dat nog niet is aangegeven, dan heeft u nog een maand de tijd om u in regel te stellen. De regularisatie heeft betrekking op vergunningsplichtige wapens, alsook op hun munitie en hun laders. De verplichting geldt ook voor wie al in het bezit is van een wapen dat voor 9 juni 2006 op zijn naam geregistreerd werd in het Centraal Wapenregister.

In de praktijk moet u voor uw aangifte contact opnemen met de voor uw woonplaats bevoegde lokale politie. Vervolgens moet u met het wapen, de lader of de munitie naar de lokale politie gaan zoals u dat bent overeengekomen bij uw eerste contact.

Het wapen moet ongeladen, gedemonteerd en verpakt zijn; ook de lader moet leeg en verpakt zijn en u moet de munitie afzonderlijk van het wapen verpakken.

Regulariseert u uw wapen niet voor 1 januari 2019, dan riskeert u een gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en/of een boete van 100 tot 25.000 euro.

Online shoppen

Vanaf 3 december geldt een verbod voor geoblocking bij grensoverschrijdende online transacties binnen de Europese Unie. Concreet betekent dit dat online handelaars aankopen van klanten gevestigd in een ander land van de Europese Unie, niet meer mogen tegenhouden of doorsturen naar een ander platform in hun eigen land. Zij moeten die klanten gelijk behandelen door hen toegang te geven aan dezelfde prijzen en verkoopsvoorwaarden.

Let wel, deze nieuwe verordening geldt niet voor alle luiken van e-commerce. Ze heeft alleen betrekking op goederen geleverd in de Europese Unie en op diensten verleend in de lokalen van de verkoper of in een fysieke locatie van waaruit de verkoper actief is. Het gaat bijvoorbeeld om hotelovernachtingen, sportevenementen, autoverhuur, muziekfestivals of tickets van pretparken.

Een Belg kan dus iets kopen op een Franse website, maar de handelaar kan weigeren dat in België te leveren.

De verordening sluit wel auteursrechtelijk beschermde inhoud uit, zoals e-books, diensten voor het streamen van muziek of online spellen. Audiovisuele diensten, en dus ook sportevenementen, en transportdiensten vallen evenmin onder de toepassing van de nieuwe verordening.

Maar voor de consument is er wel een grote vooruitgang. Hij kan de concurrentie laten spelen en de prijzen zien dalen. Het vergroot wel de kans op delocalisatie.

Intussen behouden de handelaars wel het laatste woord op het vlak van de levering. Zij mogen nog altijd vrij kiezen in welke landen van de Europese Unie ze willen leveren. Een Belg kan dus iets kopen op een Franse website, maar de handelaar kan weigeren dat in België te leveren. In dat geval moet de Belgische consument het product dus zelf in Frankrijk gaan halen of op een plaats die hij overeenkomt met de handelaar.

Afkopen studiejaren

Loontrekkenden kunnen in de loop van de maand december via het Mypension portaal berekenen of het de moeite loont om hun studiejaren af te kopen. Voor ambtenaren bestaat die toepassing al.

Gedaan met glyfosaat

De verkoop en het gebruik van bepaalde onkruidverdelgers door particulieren is vanaf mei 2018 verboden. Het gaat om totale onkruidverdelgers op basis van glyfosaat, zoals Round Up.

Vanaf 31 december 2018 geldt dat eveneens voor selectieve onkruidverdelgers. Dat zijn bijvoorbeeld producten die gebruikt worden in grasperken en waarmee u klaver, paardenbloemen, mos en dergelijke kunt bestrijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect