Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo'n 45 euro extra nettoloon dankzij taxshift

Goed nieuws voor werknemers: dankzij de taxshift stijgt hun nettoloon vanaf 1 januari met 1,5 à 3 procent.
Advertentie
Dankzij de taxshift houden werknemers netto meer over van hun brutoloon. ©Frank Muller/Hollandse Hoogte/Hollandse Hoogte

Met de taxshift pakt de overheid de hoge fiscale druk voor werkgevers en werknemers aan. Door te schuiven met belastingen wil de overheid de loonkosten voor werkgevers doen dalen en ervoor zorgen dat werknemers netto meer overhouden.

Een eerste deel maatregelen was begin vorig jaar al zichtbaar en leverde in 2016 op jaarbasis 500 euro extra op voor de laagste werknemerslonen. Voor de hoogste lonen was dat 170 euro.

Dit jaar waren er geen nieuwe aanpassingen in het kader van de taxshift, maar in 2018 en 2019 wel. Volgend jaar wordt onder meer het belastingtarief van 30 procent afgeschaft en wordt de inkomensgrens om van de verhoogde belastingvrije som te genieten, verhoogd. Dat betekent dat alle werknemers vanaf 1 januari volgend jaar netto meer zullen overhouden.

Concreet zal een gehuwde werknemer zonder personen ten laste met een brutoloon van 2.000 euro per maand, vanaf 1 januari 1.567,78 euro overhouden, of 45,27 euro meer dan nu, zo becijferde SD Worx. Bij een brutoloon van 3.000 euro gaat het om 1.919,67 euro netto of 46,20 euro per maand meer. Iemand die 4.500 euro bruto verdient, houdt 46,85 euro meer over, tot 2.567,97 euro netto.

Voor sommige categorieën werknemers zal het verschil nog groter zijn, dankzij de loonindexering en/of de koopkrachtverhoging die de sociale partners zijn overeengekomen. Maar dat hangt dus af binnen welk paritair comité men tewerkgesteld is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud