Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Zwitsers verdeeld over belasting voor rijke expats

Zwitserland is verdeeld over de forfaitaire belasting voor rijke buitenlanders. Sommigen willen het systeem gewoon afschaffen, anderen zijn voorstander van een verstrenging ervan.
©Patrick Post/Hollandse Hoogte

De Zwitsers in het kanton Bern hebben zondag met een grote meerderheid beslist dat het systeem van de forfaitaire belasting voor rijke buitenlanders in het land moet blijven. Tegelijkertijd spraken ze zich uit voor een verstrenging van de voorwaarden van het systeem.

In het kanton Balen-Landschaft, het tweede katon dat zich uitsprak over het systeem, stemde voor de afschaffing van het systeem.

De Nationale Raad, het Lagerhuis van het Zwitserse parlement, keurde op 13 september een tekst goed die het mogelijk maakt om het systeem van de forfaitaire belasting voor zowat 5.500 rijke buitenlanders in Zwitserland te behouden.

De nieuwe regeling wordt ten vroegste vijf jaar na de definitieve goedkeuring van de tekst van kracht. Hoelang de overgangsperiode tussen de oude en nieuwe regeling zal duren, is nog te bepalen.

Het fiscaal forfait in Zwitserland steunt op de levenswandel en uitgaven van de belastingplichtige, niet op zijn echte inkomsten. In de toekomst zou de minimale uitgave voor de berekening van de belasting zeven maal de huurprijs of huurwaarde van de woning worden, in plaats van vijf maal vandaag.

De forfaitaire belasting is goed voor bijna 700 miljoen Zwitserse frank (583 miljoen euro).

Het mogelijke einde van het Zwitserse fiscale forfait krijgt veel aandacht in de buitenlandse media, vooral de Franse. Enkele weken geleden ontstond heisa toen bleek dat de Franse miljardair Bernard Arnault Belg wil worden omwille van de fiscale voordelen in ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud