netto

3 aantrekkelijke obligaties voor uw portefeuille

Op de markt van bedrijfsobligaties is het sinds begin dit jaar relatief windstil. Dat betekent niet dat u die obligaties moet mijden, al moet u wel kieskeurig zijn.

(netto) – Deze week kondigde de Belgische farmagroep UCB aan dat ze een uitgifte van eeuwigdurende achtergestelde obligaties lanceert. Met het beoogde bedrag, 300 miljoen euro, richt ze zich alleen op institutionele beleggers. De uitgifte van UCB is een van de weinige Belgische uitgiften van de voorbije maanden.

De belangrijkste reden voor de terugval in nieuwe uitgiften is dat de rentes de voorbije maanden zijn opgelopen. "In 2010 zagen we door de lage rentes veel meer uitgiftes", zegt Alex Goldwasser van de obligatiemakelaar Oblis.be. De toespraak van ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet heeft volgens Goldwasser wel van alles in gang gezet. "Door de verwachte renteverhoging van de ECB zijn de koersen van veel obligaties teruggevallen waardoor de rendementen zijn opgelopen", meent hij.

Voor de komende maanden raadt Goldwasser aan om geen obligaties van hoge kwaliteit met lange looptijden te kopen. "Mijd looptijden langer dan 4 à 5 jaar. Want met een stijgende rente in het vooruitzicht zullen die obligaties de hardste klappen krijgen. Andere mogelijkheid is te kiezen voor obligaties met een variabele rente, waarbij de coupon dus stijgt naarmate de rente oploopt", meent Goldwasser. Het voorgaande resulteert in een lijst van 3 concrete obligatietips voor uw portefeuille.

1/ BNP Paribas (NOK, ISIN: XS0600018807)

"De euro is de voorbije dagen wel gestegen door de uitspraken van de ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet, maar misschien is dat een goed moment om te diversifiëren in andere munten. We zijn toch voorzichtig met munten van regio’s die zwaar in de schulden zitten. Daarom kiezen we voor de Noorse kroon. Niet alleen verkeert Noorwegen in goede gezondheid, ook kan het land nog eens profiteren van een hoge olieprijs. Het is dus een zekere bescherming tegen inflatie. De obligatie van BNP Paribas in Noorse kroon heeft een looptijd van 5 jaar, en biedt vandaag een jaarlijks rendement van 4,572 procent", zegt Goldwasser.

2/ Lafarge (EUR, ISIN: XS0196630270)

Iets meer speculatief is een obligatie van Lafarge. De grootste producent van cement ter wereld is in belangrijke mate actief in het Midden-Oosten. "Precies daarom kreeg Lafarge harde klappen. Bovendien heeft ratingbureau Standard & Poor’s de ratingvooruitzichten verlaagd. Toch denken wij dat ’s wereld grootste cementproducent te veel is afgestraft. Een voorbeeld van een aantrekkelijke obligatie is die met vervaldag in 2014. Ze biedt een jaarlijks rendement van 4,56 procent", zegt Goldwasser.

3/ Telecom Italia (EUR, ISIN: XS0304816076)

Obligaties met variabele rente bieden het voordeel dat ze hogere coupons uitkeren naarmate de rente stijgt. Een voorbeeld hiervan is de obligatie van Telecom Italia. Die biedt een coupon die gelijk is aan de Europese kortetermijnrente Euribor vermeerderd met 79 basispunten. "Telecom Italia kreeg net als vele andere Italiaanse bedrijven forse klappen, maar precies die lage prijs heeft de rendementen veel aantrekkelijker gemaakt. De obligatie waarvan sprake, is te koop aan 94 procent van de nominale waarde", zegt Alex Goldwasser van Oblis.be.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect