netto

5 bedrijfsobligaties die uw eurozorgen doen vergeten

De overheidsobligaties van heel wat Europese landen staan opnieuw onder druk. Een goed moment om de aandacht te verschuiven naar de obligaties van bedrijven. Maar welke zijn vandaag nog interessant?

(netto) – Met de harde kritiek op zijn gerespecteerde minister van Economie, Guilio Tremonti, deed de Italiaanse premier Silvio Berlusconi vorige week de schuldencrisis opnieuw losbarsten. Italiaanse overheidsobligaties werden massaal verkocht en ook de andere probleemlanden uit de eurozone werden opnieuw geviseerd. Het renteverschil tussen Belgische en Duitse overheidsobligaties bereikte begin deze week het hoogste niveau sinds januari 2009.

De verkoopgolf van beleggers leidt niet alleen tot een vlucht naar de veilige Duitse overheidsobligaties, ook de bedrijfsobligaties spinnen garen bij de onzekerheid. "Bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid, de zogenoemde 'investment grade obligaties', toonden zich de voorbije maanden uiterst crisisbestendige effecten. Ondanks de crisis in Japan, de onrust in Noord-Afrika en de Europese schuldencrisis bleven de rendementen van die obligaties sinds begin dit jaar opvallend stabiel", zegt Alexander Goldwasser van het obligatieplatform Oblis.be.

Portugal en Italië

Uitzonderingen daarop zijn volgens Goldwasser de bedrijfsobligaties uit Portugal en Italië, die door de opborrelende schuldencrisis mee lager gingen. "Zo zien we dat de obligaties van de Portugese elektriciteitsproducent Energias de Portugal massaal werden verkocht waardoor de rendementen opgelopen zijn tot 8 procent. Dat is toch hoog voor een bedrijf waarvan de fundamenten nog uiterst solide zijn", luidt het bij Alexander Goldwasser.

Ook de bankobligaties kregen de voorbije maanden klappen. “De ratingverlagingen van kredietagentschappen hebben de rendementen van enkele bankobligaties naar aantrekkelijke niveaus gebracht waardoor je toch stilaan weer interesse van kopers krijgt. Een voorbeeld is een obligatie van Dexia met looptijd van 3 jaar die jaarlijks 5,1 procent bruto oplevert. Dat is beduidend meer dan een termijnrekening bij diezelfde bank die voor dezelfde looptijd amper de helft opbrengt”, zegt Goldwasser.

5 aantrekkelijke bedrijfsobligaties volgens Oblis.be

* Bron: Oblis.be; YTM: Jaarlijks rendement tot eindvervaldag

Het voorgaande betekent volgens Goldwasser niet noodzakelijk dat alle beleggers op die koopkansen moeten springen. “Beleggers met een defensief risicoprofiel raden we aan nog even af te wachten. Voor dynamische beleggers zijn er mooie kansen, maar een goede spreiding is cruciaal. Hou hierbij zeker rekening met de schuldencrisis. We weten niet welke richting de euro of de dollar zal uitgaan, maar beide landen kampen wel met dezelfde schuldenproblemen. Kies daarom ook voor posities in munten van landen met gezonde overheidsfinanciën. De Noorse kroon is een goed voorbeeld. Noorwegen heeft geen schulden en beschikt over mooie oliereserves”, besluit Goldwasser.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect