Verwachtingen scheppen gebeurt meestal door een combinatie van wetenschap en geloof. Als belegger moet u die twee componenten echter van elkaar kunnen onderscheiden. Op die manier vergroot de kans om beter te presteren dan het gemiddelde. Toch laten ook zogenaamde experts van de financiële markten zich soms nog vangen door hun emoties en persoonlijke overtuigingen. Zo komen we tot vijf markante foutgelopen voorspellingen van het afgelopen beursjaar.
1. De eurozone valt uiteen door ‘grexit’
Analisten voorspelden een sneeuwbaleffect als Griekenland de eurozone zou moeten verlaten. Zover is het (nog) niet gekomen. Griekenland blijft in de eurozone dankzij eeuwigdurende solidariteit. Maar Europa moest uiteraard wel druk op de ketel zetten om de nodige hervormingen in Griekenland te laten plaatsvinden. Toch lieten zelfs prominente investeerders zich misleiden. Mohamed El-Erian, de CEO van Pimco en ’s werelds grootste investeerder in obligaties, verklaarde openlijk in de media dat een uittrede van Griekenland ‘onvermijdelijk’ was.
2. China landt hard
Niet alleen individuen trekken soms foute conclusies. Zo rekenden veel economen erop dat het spectaculaire groeiverhaal van China een bruusk einde zou kennen in 2012. De Chinese economische groeivertraging bleef echter beperkt. Geslaagde stimuleringsmaatregelen uiten zich momenteel in een heropleving van de productie- en exportcijfers. Dat de tweede grootste economie ter wereld geen dubbelcijferige groei meer optekent, is voor sommige beleggers misschien teleurstellend. Maar als het nieuwe bestuur in China een duurzame economische groei van circa 7 procent per jaar kan handhaven, lijkt er nog voldoende winstpotentieel voor investeerders.
3. De zeepbel van Amerikaanse staatsobligaties spat open
Miljardair Wilbur H. Ross verklaarde in maart op de zakenzender CNBC dat het ‘dwaas’ is om te geloven dat de inflatie in de Verenigde Staten laag kan blijven bij zo'n expansief monetair beleid. Weldra zou de langetermijnrente stijgen en de koersen van staatsobligaties crashen. Sindsdien zijn de rentevoeten blijven zakken. Bovendien zal de Amerikaanse centrale bank systematisch geld in de obligatiemarkt pompen zolang de werkloosheid niet structureel daalt. Aangezien een oververhitting van de economische groei, de voedingsbodem voor inflatie, niet meteen in het verschiet ligt, hoeven beleggers niet onmiddellijk te vrezen voor het einde van de obligatiewereld.
4. Goud breekt door 2.000 dollar
Ook de goudpredikanten hadden erop gerekend dat de inflatie de pan uit zou rijzen. Helaas voor hen blijft de inflatie wereldwijd binnen de perken en neemt de economische onzekerheid af. Daardoor verdwijnt de belangstelling voor het edele metaal. Concrete uitspraken over de goudprijs bleken in het verleden trouwens vaak irrelevant.
5. Facebook wordt een gigantisch beurssucces
De beursgang van de sociaalnetwerksite Facebook zou het beste in de aandelenmarkten opnieuw naar bovenhalen. Maar de hype was snel voorbij. Ervaren investeerders lijken zich geen twee keer te laten vangen door mooie beloftes en torenhoge waarderingen.