netto

Brengt kwaliteit in uw portefeuille ook iets op?

Wie door de schuldencrisis alleen nog heil ziet in obligaties van de meest kredietwaardige uitgevers, denkt best twee keer na. Het rendement op een 10-jarige Duitse overheidsobligatie bedraagt nu amper 2,2 procent bruto. Bij een inflatie van 3 procent haalt u een negatief rendement op die belegging.

Gooi nooit alle eieren in dezelfde mand. Hoewel elke particuliere belegger vertrouwd is met die beurswijsheid, kan hij vandaag toch geneigd zijn om ze overboord te gooien en alleen te focussen op het beste van het beste: obligaties met een ‘AAA’-rating. Oorzaak: de onzekere impact die de Europese schuldencrisis de komende jaren zal hebben op onze economische groei en welvaart. Maar juist in heel onzekere tijden is het cruciaal om vast te houden aan een goed gespreide beleggingsstrategie.

Want wie vandaag al zijn centen belegt in Duitse, Franse en Nederlandse staatsobligaties, allemaal obligaties met de hoogste kredietwaardigheid AAA, loopt een flinke geldontwaarding op. De 10-jarige Duitse, Franse en Nederlandse staatsleningen bieden vandaag een brutorendement (voor 15% roerende voorheffing) van respectievelijk 2,2 procent, 3,1 procent en 2,6 procent. Als je weet dat de inflatie in de eurozone in september versnelde tot 3 procent, dan geven alleen de Franse staatsobligaties een positief reëel rendement.

Rating Frankrijk in de gaten houden

Dat het rendement op de Franse staatsobligaties, ondanks dezelfde toprating, een stuk hoger ligt dan op Duitse en Nederlandse leningen is geen toeval. Op de financiële markten groeit de speculatie dat Frankrijk zijn hoogste rating wel eens zou kunnen verliezen. De ratingbureaus S&P (Standard&Poor’s), Moody’s en Fitch houden Frankrijk scherp in de gaten. Ze dreigen ermee om de Franse toprating te verlagen indien de Franse overheid noodgedwongen enkele banken moet bijspringen. Als de overheid opnieuw kapitaal moet pompen in de banksector, zal de Franse overheidsschuld immers aanzwellen.

Wie er vanuit gaat dat hij met Frankrijk een topdebiteur in huis haalt, kan binnenkort bedrogen uitvallen. Dat een toprating niet voor eeuwig is, kunnen de Amerikanen ondertussen beamen. Wat nooit kon gebeuren, gebeurde in augustus dit jaar. Toen verlaagde het ratingagentschap S&P de rating van de VS van AAA naar AA+

Looptijd van 10 jaar

Toegegeven, omdat een renteverhoging de komende jaren niet uit te sluiten valt, is het allicht niet opportuun om vandaag te beleggen in obligaties met een looptijd van 10 jaar. Maar ook wie opteert voor korterlopend staatspapier met een ‘AAA’-rating loopt een fikse financiële kater op. De Duitse overheidsobligatie met een vaste coupon van 3,75 procent en looptijd tot 4 januari 2015 geeft een jaarlijks brutorendement van amper 0,94 procent. Dat komt omdat je die obligatie vandaag koopt aan een koers van maar liefst 109 procent, terwijl je op eindvervaldag maar 100 procent terugkrijgt. Het zijn de hoge koersen van de obligaties met de hoogste kredietwaardigheid die verklaren waarom die obligaties vandaag zo weinig opbrengen.

Door de grote financiële en economische onzekerheid hebben grote beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen, de afgelopen maanden reeds massaal ‘AAA’-obligaties gekocht. Daardoor hebben ze de koersen van die obligaties de hoogte ingejaagd. Wie als particuliere belegger vandaag in die obligaties belegt, holt met andere woorden de grote beleggers achterna, en betaalt daar een dure prijs voor.

Forse koersschommelingen voor Turkse lire?

Criticasters kunnen opperen dat de Europese Investeringsbank (EIB) en KFW (Kreditanstalt Für Wiederaufbau), toch ook twee emittenten met een ‘AAA’-rating, wel degelijk obligaties hebben met sprekende rendementen. Inderdaad, de EIB heeft een obligatie tot 12 december 2018 met een vaste coupon van 16,80 procent. Tegen de huidige koers van 143,34 procent levert die nog steeds een jaarlijks brutorendement op van 8,36 procent. Enige nuance: het gaat om een obligatie in Turkse lire en niet in euro. Voor wie niet meer gelooft in de euro kan zo'n obligatie een aantrekkelijk alternatief zijn. Maar vergeet niet dat de Turkse lire de afgelopen jaren forse koersschommelingen onderging en nog steeds kan ondergaan.

Een goede mix tussen cash, obligaties van stevige, mondiaal geörienteerde bedrijven, aandelen en een enkele staatsobligatie die toch nog wat rendement biedt, blijft de basis voor een degelijk rendement de komende jaren. Geen eenzijdige focus op zogenoemde topkwaliteit.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect