netto

Wat doen met uw eeuwigdurende obligaties?

Eeuwigdurende obligaties zijn al langer van hun piëdestal gevallen, maar toch prijken ze nog in de portefeuilles van heel wat beleggers. Wat moet u ermee aanvangen?

Perpetuele of eeuwigdurende obligaties zijn obligaties zonder eindvervaldag die door verschillende banken werden uitgegeven in de periode voor de bankencrisis. Heel wat beleggers lieten zich verleiden door ‘eeuwigdurende’ coupons van 8 procent, maar de financiële crisis heeft die droom opgeborgen. De koersen van de obligaties zijn in sommige gevallen teruggevallen tot minder dan de helft en beleggers zagen verschillende coupons geschrapt worden.

Moeten beleggers hopen dat alles in orde komt? ‘Een terugbetaling aan 100 procent is absoluut geen garantie, bij geen enkele perpetual’, zegt Kristof Wauters, obligatiespecialist bij BNP Paribas Fortis.’De kans bestaat dat sommige eeuwigdurende obligaties teruggekocht worden voor een prijs fors onder pari (bijvoorbeeld aan 50 procent). Ook al zijn perpetuals obligaties, ze zijn veel meer gelinkt aan aandelen’, zegt Wauters.

Verschroeiende keuze

Wie vandaag zulke obligaties nog in portefeuille heeft, staat voor een verschroeiende keuze: de obligaties verkopen of ze bij zich houden. ‘We raden de cliënten vandaag niet aan om eruit te stappen’, luidt het bij KBC. ‘Er zijn momenteel geen indicaties dat er banken zijn die ze niet zouden kunnen terugbetalen. En het rendement is vaak beduidend hoger dan van andere obligaties waardoor afwachten vandaag zeker geen slechte strategie is. Maar uiteraard beslist een cliënt zelf wat hij met zijn belegging wil doen.’

Kristof Wauters waarschuwt om alle perpetuals over dezelfde kam te scheren. ‘Alles hangt af van het type obligatie’, zegt hij. ‘Elke obligatie kent andere condities, bijvoorbeeld over wat er gebeurt als er een coupon niet betaald wordt. Wordt die achteraf nog ingehaald, of is ze voorgoed verloren? Die vele specificaties zijn terug te vinden in het prospectus. Beleggers moeten dus absoluut die beschrijving lezen om de perpetual volledig te begrijpen’, zegt hij.

Variabele coupon

Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat de perpetuals met variabele coupon doorgaans lager noteren dan de obligaties met vaste coupon. ‘Neem een perpetual die bijvoorbeeld na enkele jaren overschakelt van een vaste coupon van 6 procent naar een variabele coupon die gelijk is aan de kortetermijnrente (euribor) vermeerderd met 300 basispunten. Door de lage kortetermijnrente kom je dan automatisch aan een variabele coupon die het achtergestelde karakter van de perpetual niet genoeg compenseert’, verklaart Wauters.

Beleggers die overwegen om gevallen perpetuals op te rapen, denken best twee keer na. ‘Perpetuals zijn duidelijk niet geschikt voor conservatieve beleggers’, zegt Wauters. Wie wel kiest om erin te beleggen, doet dat het best met een bescheiden bedrag. ‘In een goed uitgebalanceerde portefeuille mag een perpetual maar een beperkt deel van de portefeuille uitmaken’, is te horen bij KBC.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect