Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

"Afrika is een droom voor stock pickers"

“In mijn loopbaan heb ik altijd gefocust op de juiste aandelenselectie. Afrika is een echte droom voor een stock picker. Bovendien worden de beleggingsrisico’s in deze regio volledig fout ingeschat.” Dat zegt Daniel Broby, chief investment officer van Silk Invest.

(netto) - Wie de situatie vandaag in Noord-Afrika bekijkt, zal de woorden van de 46-jarige Brit met de nodige scepsis aanhoren. Maar Daniel Broby van Silk Invest laat zich niet van zijn stuk brengen. “Natuurlijk zijn de individuele risico’s in deze regio groot, maar ze zijn niet groter dan in Rusland of China. Je kunt de risico’s ook spreiden door enkele landen met een enorm groeipotentieel te bundelen. Bovendien is beleggen in Afrika een langetermijnverhaal bij uitstek”, meent de hoofdstrateeg.

Daniel Broby heeft zijn strepen in de financiële wereld verdiend. “Toen ik in 1985 begon, behoorde Portugal nog tot de groeilanden”, grapt Broby over zijn ervaring. In zijn 25-jarige loopbaan was Broby onder meer chief investment officer bij een toonaangevende Russische en Deense fondsenbeheerder, stampte hij als eerste een hefboomfonds op Deense bodem uit de grond en schreef hij 3 boeken over de rol van het fondsenbeheer. Maar zijn hart ligt duidelijk bij de ontluikende landen. “Wat ik aantrekkelijk vind aan groeimarkten, is het industrialiseringsproces dat ermee gepaard gaat”, zegt Broby.

Geen wonder dat de man in 2008 mee aan de wieg stond van Silk Invest, een nichespeler in vermogensbeheer die zich focust op zogenoemde ‘frontier markten’, zoals Afrika en het Midden-Oosten. Silk Invest beheert vandaag 4 fondsen met Europees paspoort, waaronder het African Lions fonds. Geen van die fondsen is vandaag in België geregistreerd, maar naar eigen zeggen moet dat tegen de zomer wel gebeurd zijn.

Advertentie

Hoe kijkt u vandaag als fondsbeheerder naar de gebeurtenissen in Noord-Afrika?

Broby: “De huidige gebeurtenissen zijn normaal in de convergentiecyclus van deze regio en zijn positief voor de lange termijn. Tunesië heeft in een paar weken tijd een totale revolutie meegemaakt maar heeft nu een regering en is zich aan het stabiliseren. Je kunt het vergelijken met Thailand vorig jaar. Tunesië heeft zich net als Thailand na een scherpe daling snel hersteld. Egypte is complexer maar ook daar kan de situatie zich snel stabiliseren en in het ergste geval zal het door een cyclus gaan zoals in Turkije. Tijdens de verschillende militaire coups van dat land, was geen enkele investeerder geïnteresseerd in Turkije. Welnu, kijk waar Turkije vandaag staat.”

Zullen die opstanden geen grote gevolgen hebben voor de economische groei?

“Vanzelfsprekend zal er op korte termijn schade zijn voor de economie. Zo zullen we te maken krijgen met neerwaartse winstherzieningen van bedrijven. De toerismesector in Egypte is elk jaar goed voor 11 miljard dollar. De kans zit er in dat daar uiteindelijk 1 miljard dollar van verloren gaat. Maar een forse correctie in een markt die al goedkoop was, kan niet blijven duren. Op een bepaald moment komt er opnieuw een ommezwaai in de geldstromen, en worden de Noord-Afrikaanse aandelen weer gekocht. Wij staan in elk geval met cash klaar om opnieuw in te kopen.”

Waarom moeten beleggers Afrikaanse aandelen in hun portefeuille opnemen?

“Voor beleggers die de kansen en de gevaren begrijpen, is Afrika een ideale langetermijnbelegging. In tegenstelling tot West-Europa zijn de Afrikaanse schulden beperkt. De bedrijfsmodellen zijn er duidelijk, de kansen liggen er voor het grijpen en de macro-economische omgeving ondersteunt in sterke mate consumentengerichte bedrijven. Equity Bank in Kenia bijvoorbeeld is een instelling gespecialiseerd in microkredieten. Het neemt spaargeld aan en leent uit. Omdat steeds meer inwoners van Kenia hun inkomen zien groeien, groeit de bank ook. Ze groeit zelfs sneller dan de economie.”

Waarmee moeten beleggers rekening houden als ze in Afrika beleggen?

“Ze moeten er rekening mee houden dat de markten kleiner zijn, illiquider, en dat het individueel om risicovolle beleggingen gaat. Daarom ook moeten ze er op een gespreide manier in beleggen. Verder is het belangrijk om ter plaatse te zijn. We hebben kantoren in Kenia, Marokko, Egypte en Zuid-Afrika. De beheerders zijn dus volledig vertrouwd met de lokale markten en producten.”

Waarom is Afrika als belegging te verkiezen boven Azië?

“De belangrijkste reden is dat de industrialisering in Afrika nu pas begint. In Azië is ze al 20 jaar bezig. De groeiverwachtingen zijn in Azië ook al duidelijk verdisconteerd in de prijzen. De Chinese beurs van Shanghai bijvoorbeeld heeft een marktkapitalisatie van 4 triljoen dollar. Daarmee kun je 4 keer alle Afrikaanse landen kopen en 100 keer de beurs van Nigeria. Bovendien zijn de waarderingen van Afrikaanse aandelen veel goedkoper. Gemiddeld ligt het dividendrendement in Afrika 4 keer hoger dan in China.”

Wat is uw favoriete land?

“Dat is duidelijk Nigeria. Het land legt een groei van 7 procent per jaar voor, heeft een goed ontwikkelde banksector en beschikt over oliereserves. Ook over Ghana, Kenia en Marokko zijn we heel optimistisch. Zuid-Afrika blijft veruit het belangrijkste land in de indexen, maar wij beperken het gewicht tot 25 procent uit diversificatieoverwegingen.”

Advertentie

Welke sector draagt uw voorkeur?

“Ik verkies de cementsector. Cement is een basismateriaal dat in kwaliteit vermindert als het blijft liggen. De cement die van China komt, is dus van een slechtere kwaliteit op het moment dat ze aankomt in Afrika. Bovendien is cement verschepen vrij duur. Daarom geloof ik sterk in lokale cementproducenten.”

Wat is uw favoriete aandeel?

“Dat is Fanmilk, een zuivelproducent uit Ghana. Ghana was vorig jaar de op één na sterkst groeiende economie ter wereld. Het land deed een succesvolle transitie naar democratie vorig jaar en het kent een groeiende middenklasse. Fanmilk heeft speciaal ontworpen motorfietsen die ze gebruiken om met ijsjes in steden rond te rijden. Het bedrijf is uitstekend geplaatst om van de groeiende middenklasse te profiteren.”

Hoe moeilijk is het om bedrijven met een niet-deugdelijk bestuur te mijden?

“Dat is niet zo moeilijk als u zou denken. De beste manier om te beginnen is kijken naar de samenstelling van de raad van bestuur en het management. Een goed geleid bedrijf, in Afrika of elders, past deugdelijk bestuur in alle aders van het bedrijf toe. Kijk naar de mensen achter een bedrijf, en niet alleen naar de cijfers.”

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud