(netto) - “Als je van je passie je beroep kunt maken, dan ga je elke dag met veel plezier werken”, zegt Roger lachend. Toegegeven, het klinkt aannemelijk uit de mond van een wijnliefhebber die betaald wordt om jaarlijks 3.000 verschillende wijnen te degusteren. Roger is al van zijn 17de gepassioneerd door wijn en is al enkele jaren lid van de Europese Grand Jury of Wine Tasting. “Ik ben een Fransman met Italiaanse roots en vind dat wijn toch een essentieel deel uitmaakt van onze cultuur”, omschrijft Roger zijn passie.
Sinds november 2007 beheert de Fransman het wijnfonds Nobles Crus, waarmee hij alleen belegt in de absolute topwijnen. Het fonds, vlaggenschip van nichespeler Elite Advisers, boekte sinds lancering een jaarlijkse return, exclusief prestatie- en instapkosten, van 14,5 procent. “Wijn is een luxeproduct dat voor steeds meer mensen bereikbaar wordt. Tegenover die groeiende vraag staat een beperkt aanbod”, verklaart Roger de sterke prestatie.
Een goed voorbeeld daarvan is de prijsevolutie van een kist Château Lafite-Rothschild van 2005. In september 2009 was de prijs voor een kist 6.500 euro. Begin januari 2011 was dat opgelopen tot 15.000 euro. “Dat is geen speculatie, maar een gevolg van de groeiende interesse van Azië in topwijnen”, is te horen bij Elite Advisers. In 2010 werd China de grootste markt voor Bordeauxwijnen ter wereld en de achtste belangrijkste consument van wijn wereldwijd.
Op welke manier belegt het fonds in wijnen?
Christian Roger: “Het fonds belegt fysiek in wijnen, wat dus betekent dat we effectief de flessen kopen. We kopen hoofdzakelijk Franse wijnen. Ongeveer 40 procent van de wijnen komt uit de Bourgognestreek, nog eens 40 procent komt uit de Bordeauxstreek. Het gaat alleen om wijnen uit het absolute topsegment: de Millésimewijnen. We kijken met andere woorden naar slechts 1 procent van de volledige wijnproductie in de wereld. Verder bestaat 10 procent van het fonds uit buitenlandse wijnen en nog eens 10 procent uit cash om terugbetalingen te kunnen doen wanneer beleggers uitstappen. De flessen die we kopen, worden opgeslagen in een kelder in Genève.”
Hoeveel flessen wijn liggen in die kelder opgeslagen?
“Dat moeten ongeveer 26.000 flessen zijn. De waarde van ons fonds is opgelopen tot 32 miljoen euro, wat betekent dat de gemiddelde prijs per fles boven 1.000 euro uitkomt. In tegenstelling tot andere wijnfondsen proberen we de wijnen bij te houden tot ze een volwassen status hebben bereikt. Naarmate ze langer in de kelder liggen, worden ze ook meer waard. Vermits we ons alleen richten op het topsegment, kan de levensduurte van de wijnen oplopen tot 100 jaar. Een wijn uit 1945 is dus nog relatief jong.”
Wat is de duurste fles in het fonds?
“Dat is een fles double magnum van Mouton-Rothschild 1945 (Bordeaux). De prijs van een fles bedraagt 65.000 euro.”
Keert het fonds ook dividenden uit aan de beleggers?
“Neen, het fonds keert geen dividenden uit. De bedoeling is om meerwaarde te creëren voor de belegger. Wie minimaal 1 jaar in het fonds belegt, kan bij de verkoop van zijn participaties wel vragen om de uitbetaling te krijgen in flessen wijn.”
Hoe conjunctuurgevoelig zijn wijnfondsen?
“De conjunctuurgevoeligheid is relatief beperkt. In een crisisjaar zien we dat de topwijnen niet echt duurder worden, maar ik heb nog niet meegemaakt dat ze fors goedkoper werden. In die context zijn wijnfondsen dus een goede indekking tegen slechte economische tijden. Volgens studies werden topwijnen tijdens de voorbije 40 jaar ongeveer 15 procent per jaar duurder.”
Die stijging kan toch niet eeuwig blijven doorgaan. Waar liggen de grenzen?
“Vergeet niet dat de wijnen waarover we spreken, topwijnen zijn en een erg beperkt aanbod kennen. In de Bordeauxstreek bijvoorbeeld is er sinds 1855 een classificatiesysteem dat top châteaux verbiedt om hun wijngaarden uit te breiden. Daardoor blijft het aanbod beperkt, terwijl de vraag naar topwijnen blijft groeien, ook buiten Europa.”
Het weer is uiterst belangrijk voor de wijnoogst. Dekt u zich in tegen een slecht wijnjaar?
“Het weer is inderdaad cruciaal voor de kwaliteit van de wijn, maar wij dekken er ons niet actief tegen in met bijvoorbeeld weerderivaten. Omdat we ons alleen concentreren op topwijnen uit goede jaren, hebben we ook minder last van een tegenvallend wijnjaar.
Waar koopt en verkoopt u de wijnen?
“We kopen wijnen bij gerenommeerde domeinen, privéwijnboeren, gespecialiseerde wijnhandelaars en sterrenrestaurants. De manier waarop die partijen de wijn bewaren, is voor ons cruciaal, dus dat is een punt waar we heel veel aandacht aan schenken als we wijnen kopen. We verkopen de wijnen aan dezelfde groep mensen, maar ook aan particulieren. Ik denk dat particulieren ongeveer 20 procent van onze verkoop voor hun rekening nemen.”
Wat hebt u geleerd uit uw jarenlange ervaring in de wijnwereld?
“De nederigheid. Ik ontmoet vaak de beste wijnproducenten ter wereld. Wat me steeds opnieuw opvalt, is dat die mensen erg bescheiden en nederig zijn ondanks het topproduct dat ze maken.”