Netto Het antwoord op al uw geldvragen

'Alternatieve energie is potentiële zeepbel'

Achter de alternatieve energiesector gaat een heel stevig economische verhaal schuil. Net dat vormt de potentiële voedingsbodem voor een zeepbel die vroeg of laat zal barsten. Dat voorspelt econoom Geert Noels.

(netto) – Het is geen geheim dat de wereldwijde olievoorraden beetje bij beetje slinken en dat we op termijn moeten uitkijken naar alternatieve vormen van energie. De mogelijkheden voor beleggers om in te spelen op die problematiek worden steeds groter: het aantal bedrijven die actief zijn in de sector, neemt toe en banken pakken steeds vaker uit met specifieke beleggingsfondsen die focussen op het thema. Alternatieve energie wordt daarbij steevast verkocht als ‘de belegging van de toekomst’. Achter de alternatieve energiesector gaat dan ook een heel stevig verhaal schuil: olie is een eindige grondstof, de ontginning ervan wordt steeds moeilijk en de exploitatie van nieuwe oliebronnen is pas rendabel tegen hogere prijzen.

Zeepbel

Maar net omdat die economische logica zo sterk is, dreigen mensen te geloven dat het ook de financiële grenzen zal verleggen. Net dat vormt de potentiële voedingsbodem voor een zeepbel die vroeg of laat zal barsten, zo voorspelt econoom Geert Noels van Econopolis. "De alternatieve energiesector vertoont zeker nog geen bubbelkenmerken, maar heeft wel het potentieel om uit te groeien tot een zeepbel."

Noels maakt de vergelijking met de ICT-sector. Zo werden alle voorspellingen die werden gemaakt tussen 1996 en 1999 overtroffen door de economische realiteit. De technologische vooruitgang is achteraf beschouwd veel groter gebleken dan wat de grootste optimisten toen durfden voorspellen. Alleen week het financiële verhaal daar wel vanaf. Aangevuurd door de lancering van technologiebeurs Nasdaq en het losse geldbeleid van de Amerikaanse centrale bank, stroomde er een massale hoeveelheid geld naar de internetsector. Het was slechts een kwestie van tijd vooraleer de markt ontvlamde. “Vergeet ook niet dat de internetsector op een bepaald moment was gegroeid tot een derde van de totale beurskapitalisatie. Je hebt een gigantische hoeveelheid speculatief geld nodig om dat te bereiken. Het reservoir aan dergelijk kapitaal is op dit moment heel beperkt en de investeringen in alternatieve energie zijn nu nog niet zo massaal, dat het allerlei grote excessen teweegbrengt”, zegt Noels.

Verborgen parels

Is de sector van alternatieve energie daardoor te mijden? Niet noodzakelijk. Alleen is het voor beleggers vooral zaak zich niet blind te staren op verhalen die de hemel beloven. “Als de internetbubbel ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat de kans heel klein is dat je uit de kleinere bedrijven de absolute winnaar kiest.” Ook hier maakt Noels de vergelijking met de internetsector. Google, Apple, Amazon.com, eBay,… zijn ontegensprekelijk als winnaars uit de bus gekomen. Alleen had niemand dat tijdens de internetgekte kunnen voorspellen.  “Voor elk van die bedrijven staan er wel 20 namen die klaarstonden om hetzelfde te bereiken. Dus mijn raad voor wie wil beleggen in alternatieve energie: sta open voor grote bedrijven met een reputatie van goede transformatie, die volop bezig zijn de toekomst te omarmen. Dat kunnen oude oliebedrijven zijn, maar ook traditionele concerns. Als je ziet wat Philips doet in de led-technologie en Siemens in de energiebesparing, dan merk je wel dat zij zichzelf continu heruitvinden om mee te surfen op de golven van de economische trends. Als je spreekt over het klimaatgebeuren, dan moet je dus ook die traditionele bedrijven in het vizier houden.”

Noels gaat dan ook niet op zoek naar de bedrijven het zwarte gat hebben ontdekt, de spreekwoordelijke verborgen parels waartoe zoveel beleggers zich aangetrokken voelen. Nochtans is de kans volgens de Econopolis-econoom klein dat die bedragen ook echt geld verdienen aan hun ‘breakthrough technology’. “Dergelijke technologieën worden pas rendabel als ze worden opgepikt door de grote concerns en de pioniers financieel onderuitgaan. Dat is heel triest en absoluut niet rechtvaardig, maar de pioniers worden niet beloond. Het heeft dus geen zin om op zoek te gaan naar de verborgen parels, wel moet je proberen om de grote trends te detecteren.”

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud