Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Beleggingen rijke Belgen brengen weinig op

De rijke Belgen hebben in 2013 amper 4 procent verdiend met hun beleggingen, omdat ze veel cash hebben en weinig aandelen. Dat zegt Legg Mason, een grote vermogensbeheerder.
Advertentie
©EPA

Legg Mason ondervroeg rond de jaarwisseling 4.320 vermogende beleggers uit 20 landen die behalve de gezinswoning en zelf gebruikte vakantiewoning een vermogen hebben van minstens 200.000 dollar (146.000 euro). De 200 ondervraagde Belgen hebben een vermogen van gemiddeld 1,6 miljoen euro en een inkomen van 275.000 euro.

Een opvallend resultaat is dat de Belgische beleggers met uitzondering van de Zwitsers het laagste rendement boekten (zie grafiek). De totale return inclusief meerwaarden bedroeg vorig jaar slechts 4 procent, tegenover een wereldwijd gemiddelde van 6,2 procent. De Chinezen en Amerikanen verdienden het meest.

De povere return van de Belgen was te wijten aan een voorzichtig beleggingsbeleid. Landgenoten houden 35 procent van hun vermogen aan in cash, tegenover gemiddeld 27 procent wereldwijd. Ondanks de historisch lage rente stegen de tegoeden op spaarboekjes boven 250 miljard euro.

Omgekeerd investeren de Belgen slechts 19 procent van hun vermogen in aandelen, tegenover een wereldwijd gemiddelde van 25 procent. Voorts beleggen landgenoten relatief weinig in niet-traditionele activa, zoals private equity, hefboomfondsen en grondstoffen.

83 procent van de Belgische beleggers zegt een defensief beleggersprofiel te hebben, tegenover 65 procent wereldwijd. Daarom zijn de Belgen ook minder ambitieus. Ze streven naar een rendement van 6,9 procent, terwijl het gemiddelde wereldwijd 9,5 procent bedraagt.

‘Maar de Belg is bereid de samenstelling van zijn beleggingsportefeuille te veranderen’, signaleert Eric Simonnet, commercieel directeur voor de Benelux bij Legg Mason.’ 38 procent van de Belgen is van plan in 2014 meer te beleggen in aandelen. Vooral buitenlandse aandelen vallen in de smaak. De voorkeur gaat uit naar China en andere opkomende markten.’

Voorts valt het op dat de Belgen somber zijn. Landgenoten maken zich vooral zorgen over de lage rente, de zwakke prestaties van de Europese economie en de stijging van de belastingdruk. Wereldwijd vrezen beleggers het meest inflatie. De forse daling van de munten van veel groeilanden heeft daar de inflatie doen toenemen.

Twee derde van de Belgen spaart om zijn huidige levensstijl in de toekomst te kunnen behouden en een appeltje voor de dorst op te bouwen in de aanloop naar het pensioen. 74 procent gelooft dat ze op de voorgenomen leeftijd met pensioen kunnen gaan. Dat is een van de laagste percentages voor Europa.

Slechts 75 procent van de Belgen gelooft dat ze voldoende pensioen zullen krijgen om de gewenste levensstandaard te behouden. In die groep vreest 62 procent dat de overheid misschien haar pensioenbeloften niet zal houden.

De Amerikaanse vermogensbeheerder Legg Mason beheert wereldwijd 700 miljard dollar, waarvan bijna 1 miljard dollar voor klanten uit de Benelux.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud