Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Buffett shopt in Europa

Superbelegger Warren Buffett is op jacht in Europa. De Amerikaan begon gisteren in Duitsland aan zijn Europese tournee op zoek naar overnames. Komen in aanmerking: bedrijven die minstens 50 miljoen euro winst maken.
Superbelegger Warren Buffet is op zoek naar overnamekandidaten in Europa.

(m24/tijd) - "Europeanen die hun familiebedrijf willen verkopen, mogen me contacteren. Ik zoek bedrijven die bij wijze van spreken al 100 jaar bewijzen dat hun business werkt en die de komende 100 jaar met ons in zee willen gaan." Dat zei de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett gisteren op de eerste dag van zijn Europese tournee. Softwarebedrijven moeten zich onthouden. "Ik moet het kunnen begrijpen."

Beleg in wat je kent

De superbelegger heeft de smaak te pakken. Hij schuimt Europa af met als enig doel "brieven en telefoontjes" te ontvangen van familieaandeelhouders die "om welke reden dan ook" willen verkopen.

Eerste vereiste: Buffett moet de business begrijpen. "Ik moet verantwoording afleggen tegenover heel veel beleggers die vaak het gros van hun vermogen in Berkshire hebben geïnvesteerd. Ze verwachten van mij dat ik weet wat ik koop. Ik wil er ook zeker van zijn dat het bedrijf binnen 10 à 20 jaar niet dramatisch veranderd is. In sectoren als software heb ik daar bijvoorbeeld te weinig feeling mee. Je moet als belegger je beperkingen kennen en ernaar handelen."

Buffett doet deze week nog Zwitserland, Spanje en Italië aan. "Maar het gaat me niet om het land, maar om het bedrijf. Natuurlijk zijn er in landen als Duitsland of Spanje meer kandidaat-verkopers dan in kleinere landen."

Geen analistenteam

De rijkste man ter wereld gaat immers niet voor het kleine grut. "Het bedrijf moet minstens 75 miljoen dollar (50 miljoen euro) winst maken. Ik moet mij beperken tot een klein aantal deals maar van enige omvang." Buffett maakt de investeringsbeslissing immers helemaal alleen. Hij beschikt niet over een analistenteam en maakt nooit gebruik van dure consultingbureau's

Verdient aan elk flesje Cola

Warren Buffett weigerde namen van bedrijven te noemen. "Als ik investeer in een bedrijf, dan informeer ik eerst mijn raad van bestuur. Daarna volgt de media." Maar Buffett gaf wel twee voorbeelden van sectoren die hij goed begrijpt (en waarin Berkshire al fors heeft geïnvesteerd): verzekeringen en consumentengoederen. "Elke dag worden 1,5 miljard flesjes coca-cola geopend. Bij elke opening van een flesje verdien ik geld. Dat is toch simpel."

Kopen voor 100 jaar

Video: Buffett houdt wel van een grapje

Buffett gaat trouwens specifiek op zoek naar niet-genoteerde bedrijven in Europa. "Ik hou van de traditie en de langetermijnvisie van een familiebedrijf. Als een bedrijf mij aantoont dat het bij wijze van spreken al 100 jaar goed bezig is met wat het doet. Dan is mijn boodschap: als we een correcte prijs overeenkomen, laat mij dan de volgende 100 jaar de aandeelhouder zijn. Ik koop om te houden, niet om te verkopen."

Succesvolste belegger aller tijden

Wie in 1956 10.000 dollar investeerde in de oprichting van Buffett Partnership, bezit vandaag 650 miljoen dollar. Daarmee is Buffett de succesvolste belegger uit de geschiedenis. Forbes schat zijn vermogen op 62 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud