Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De 10 favoriete Belgische aandelen van analisten

Biotechaandelen hebben de wind in de zeilen. Voor drie Belgische spelers geven analisten zelfs een unaniem koopadvies.
©Eric Danhier

De Belgische beurs heeft de voorbije weken een ware aderlating ondergaan als gevolg van de verschillende overname-aanbiedingen op Telenet, Devgen en Iris. Een goed moment om na te gaan wat momenteel de favoriete aandelen van de analisten zijn. Wij hielden daarbij enkel rekening met aandelen die door ten minste 4 analisten worden aanbevolen.

Forza biotech

Het klassement wordt aangevoerd door drie biotechaandelen: Galapagos, Thrombogenics en Ablynx. Ze krijgen 100 procent positieve adviezen. De voorbije weken kwam er veel goed nieuws over de sector. Ablynx kondigde positieve klinische resultaten aan voor een van de moleculen in ontwikkeling. En Thrombogenics heeft zopas de toestemming gekregen om Jetrea (Ocriplasmine) op de Amerikaanse markt te brengen. Ook het overnamebod op Devgen heeft de belangstelling voor deze aandelen aangewakkerd. Heel wat analisten vermoeden dat er nog andere operaties zullen volgen als ook de producten die momenteel in ontwikkeling zijn, goed nieuws blijven brengen. De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson heeft onlangs zijn aandeel in Galapagos verhoogd tot 8,8 procent, terwijl een andere aandeelhouder (The Capital Group) de kaap van 5 procent heeft overschreden.

Ook vastgoedontwikkelaar Banimmo krijgt 100 procent gunstige adviezen. De analisten staan positief tegenover de aan de gang zijnde herstructurering van de portefeuille. Vroeger was het bedrijf vooral gespecialiseerd in renovatie van oude gebouwen (een activiteit met kleine marges). Maar tegenwoordig richt het zich op meer winstgevende projecten. Het laatste aandeel met 100 procent positieve adviezen is Exmar. Dat aandeel is aantrekkelijk gewaardeerd en keert een hoog dividend uit.

Technogolf

Na het peloton van de 100 procent, vinden we twee Belgische bedrijven met een meer technologisch karakter. In de eerste plaats Barco, dat voor het tweede kwartaal 2012 uitstekende cijfers heeft aangekondigd en blijft meesurfen op de golf van de digitale film. Vervolgens is er EVS, dat met het EK voetbal en de Olympische Spelen van Londen een geweldig jaar achter de rug heeft. Het Luikse bedrijf blijft de onbetwiste leider in zijn segment (digitale transmissie van live sportevenementen) en beschikt over een goed gevuld orderboekje. Bovendien heeft de poging om te diversifiëren naar studio’s de erg hoge marges van het bedrijf momenteel nog niet aangetast.

Econocom wordt dan weer gewaardeerd omdat het dankzij zijn erg defensief economisch model goed weerstand biedt tegen de ongunstige economische omstandigheden. Het orderboekje is goed gevuld en het bedrijf verkeert in uitstekende financiële gezondheid.

Enige BEL20

Met 7 positieve adviezen op 8 is D'Ieteren het enige Bel20-bedrijf dat bij de analisten in de smaak valt. KBC, Elia, Ageas, Nyrstar en GBL stranden net voor de top 12. Het koopadvies bij D'Ieteren is vooral te danken aan het groeipotentieel op lange termijn van Belron (Carglass). D'Ieteren is met dat merk al op alle continenten aanwezig, met een markt die in de meeste landen nog erg gefragmenteerd is. Sommige analisten zijn wel bezorgd over de manier waarop het geld verkregen bij de verkoop van Avis Europe zal gebruikt worden. Zij wijzen enerzijds op het feit dat dat geld gezien de lage rente momenteel erg weinig opbrengt en anderzijds op het risico verbonden aan de herinvestering van dat bedrag.

Ook Kinepolis behoort tot de favoriete aandelen van de analisten vanwege de regelmatige groei van de cashflow. Verder is het bedrijf meestal zelf eigenaar van de bioscoopzalen die het uitbaat, terwijl de markt veel te weinig rekening houdt met de waarde van die onroerende activa.

Minstens 60 procent

Tessenderlo en Melexis tot slot vervolledigen de groep van Belgische aandelen die door ten minste vier analisten worden aanbevolen en van die analisten minstens 60 procent steun krijgen. Tessenderlo is zijn activiteitenportefeuille aan het herzien met de bedoeling minder of niet winstgevende activiteiten af te stoten. Na de verkoop van de pvc-afdeling, heeft het bedrijf recent ook de divisie farmaceutische ingrediënten verkocht. Die strategische reorganisaties kunnen bij de analisten op bijval rekenen.

Melexis blijft meesurfen op de automatisatiegolf van de moderne auto’s. Daardoor kan het bedrijf goede kwartaalcijfers voorleggen terwijl de autosector het moeilijk heeft. Bovendien is het dividendrendement interessant (4,5 procent) voor een bedrijf dat actief is in semiconductoren.

10 Belgische aandelen met meeste koopadviezen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud