Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

De 5 beste aandelen sinds de internetzeepbel

Op 10 maart 2000 bereikte de technologiezeepbel haar hoogtepunt. Welke Belgische aandelen overleefden de twee recessies sindsdien het best?
Advertentie

(netto) – De beurzen hebben iets met de maand maart. Ongeveer een jaar geleden, op 6 maart 2009, bereikten de aandelenmarkten hun dieptepunt na een verwoestende financiële crisis. Eveneens in maart, maar dan 10 jaar geleden, bereikte de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq haar hoogste niveau ooit na een indrukwekkende beurshausse.

De voorbije 10 jaar is er heel wat gebeurd. Zowel het begin van het decennium als het einde werd getekend door een diepe recessie. In de ranglijst van aandelen die over die periode de mooiste koersprestaties konden voorleggen, wordt meteen duidelijk dat het vooral de bedrijven uit de oude economie zijn die goed stand hielden. Meer nog, voor die aandelen was het helemaal geen verloren decennium.

Oude economie

In de top 5 noteren 4 aandelen uit de oude economie. De industriële holding Texaf en de scheepvaartgroep CMB waren in 1999 allesbehalve populair. CMB kampte in dat jaar ook nog eens met een echte scheepvaartcrisis, maar de familie Saverys kon het tij keren. De palmolieproducent Sipef kon profiteren van de grondstoffenhausse, terwijl Lotus Bakeries met een ijzersterk merk en productinnovaties duidelijk aandeelhouderswaarde creëerde. De top 5 wordt vervolledigd door EVS, de beeldvormingsgroep die zich in haar niche ontpopt heeft tot wereldmarktleider.

Bron: Thomson Financial, return exclusief dividenden

Het hoeft niet te verbazen dat het de technologiebedrijven zijn die tot de grootste verliezers behoren. Zowel Real Dolmen (voorheen Real Software) als Zenitel noteert aan ongeveer 1 procent van zijn koers in 2000. Andere opvallende verliezers zijn de technische textielgroep Sioen Industries en de farmagroepen IBA en IBt.

Winnaars 1 jaar

De top 5 van aandelen die sinds het dieptepunt van vorig jaar de hoogste koersreturn optekenen, ziet er helemaal anders uit. Monoholding KBC Ancora en KBC zelf voeren de ranglijst aan met een koersreturn van meer dan 500 procent. De lijst wordt vervolledigd door zinkproducent Nyrstar en de ‘fallen angels’ Agfa-Gevaert en Keyware. Agfa-Gevaert verloor sinds 2000 meer dan 60 procent maar zette de voorbije maanden een herstelbeweging in. Ook Keyware, het nummer 3 voor betaalterminals in ons land, rijgt al jaren de verliescijfers aan elkaar. Het illiquide aandeel decimeerde sinds de technologiecrisis van 2000, maar tekende in 2009 een beursherstel op.

Bron: Thomson Financial, return exclusief dividenden

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud