Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De 5 grootste 'losers' van de beurs

Eén trader volstond om de Zwitserse bank UBS op te zadelen met een verlies van 2 miljard dollar of 1,4 miljard euro. Maar dat immense verlies is lang niet de grootste financiële uitschuiver.

Kweku Adoboli is 31 jaar, hij is een Londenaar met Ghanese genen en tot gisteren werkte hij als trader voor de Zwitserse bank UBS. ‘I need a miracle’, luidde de laatste post op zijn Facebook-pagina. Adoboli zou een grote positie hebben ingenomen in de Zwitserse frank. Een positie die winstgevend was, tot het moment dat de nationale bank van Zwitserland besloot de forse stijging van de munt een halt toe te roepen door een minimumkoers van de frank tegenover de euro vast te leggen. Het zadelde de UBS-trader op met een immens verlies.

De gevolgen voor UBS zijn niet min: de bank zal allicht een kwartaalverlies moeten doorspoelen meteen lijkt ook de winstdoelstelling van 10 miljard Zwitserse frank voor heel 2011 nu onbereikbaar.

Met een verlies van 1,4 miljard euro valt het verlies van Adoboli net buiten de top 5 van grootste financiële uitschuivers. We zetten zijn illustere voorgangers op een rij.

1. Jérôme Kerviel: 4,9 miljard euro

Begin 2008 daverde het Franse Société Générale op zijn grondvesten toen bekendraakte dat één individuele effectenhandelaar miljarden euro's had verloren. Jérôme Kerviel zou maar liefst 4,9 miljard euro hebben verloren door te speculeren op een stijging van de DAX-index en de Eurostoxx-index. De Fransman werkte aanvankelijk op de controleafdeling van de Franse bank en wist daardoor als trader zijn verliezen moeiteloos te verdoezelen. Zo richtte hij zelfs een fictief bedrijf op binnen Société Générale. Door steeds futures te blijven kopen, bouwde hij uiteindelijk een positie op van 50 miljard euro.

2. Brian Hunter: 4,5 miljard euro

De Canadees Brian Hunter was een van de toptraders van het hefboomfonds Amaranth Advisors. In 2005 nam hij een gigantische gok door zwaar in te zetten op de gasprijs via futures. De gok was een succes, vooral dankzij de passages van de orkanen Katrina en Rita die de gasprijs bijna driemaal hoger stuwden. Een jaar later probeerde Hunter zijn succes te herhalen. Jammer genoeg bleek de dreiging van orkanen dat jaar minder groot, wat hem opzadelde met een verlies van 4,5 miljard euro.

3. John Meriwether: 3,2 miljard euro

Samen met enkele wiskundigen en Nobelprijswinnaars richtte John Meriwether, een voormalige obligatiehandelaar, het hefboomfonds LTCM op. Het fonds groeide uit tot een van de meest gerespecteerde hefboomfondsen ter wereld. Aanvankelijk loonde de strategie en in 1995 en 1996 haalde LTCM een jaarreturn van bijna 40 procent. Daarna begon het rendement af te kalven. Uiteindelijk hoopte Mariwether het tij te keren door meer risico te nemen. LTCM gokte er in 1998 op dat het in diepe crisis verkerende Rusland uit het dal zou kruipen. Het hefboomfonds nam een grote positie in Russische schulden, een positie die niet ingedekt was. Toen bleek dat Rusland zijn schulden moest opschorten, kapseisde het fonds. Uiteindelijk moest de federale bank van New York bijspringen. Gevreesd werd dat de val van LTCM de hele financiële markt zou destabiliseren.

4. Yasuo Hamanaka: 1,8 miljard euro

Yasuo Hamanaka had aan bijnamen geen gebrek. Zo werd hij vaak omschreven als ‘Mr. Copper’ of ook ‘Mr. Five Percent’. De Japanner was de belangrijkste kopertrader van Sumitomo Corporation die op zijn hoogtepunt 5 procent van de wereldvoorraad van koper controleerde. Hamanaka viel van zijn voetstuk toen hij in 1996 een verlies van 1,8 miljard dollar opbiechtte na ongeoorloofde transacties op de Londen Metal Exchange. Enkele maanden later werd duidelijk dat het verlies in werkelijkheid opliep tot 2,6 miljard dollar. Dat verlies had Hamanaka opgebouwd over een periode van meer dan 10 jaar, wat sommigen deed vermoeden dat zijn oversten op de hoogte waren van de transacties. De Japanner vloog voor 8 jaar achter de tralies.

5. Wolfgang Flötl: 1,7 miljard euro

De Oostenrijker Wolfgang Flötl, getrouwd met een kleindochter van de legendarische Amerikaanse president Eisenhower, deed 1,7 miljard euro in rook opgaan. Hij ging aan de slag met geld dat hij leende van BAWAG om de winst van de Oostenrijkse bank hoger te duwen. Gedurende drie jaar maakte Flötl winst, maar in 1998 keek hij aan tegen een verlies van 600 miljoen dollar: de Oostenrijker gokte verkeerd door zwaar in te zetten op een val van de Japanse yen tegenover de Amerikaanse dollar. Om het verlies te verdoezelen kreeg Flötl meer geld toegeschoven: hij zette in op de Japanse rente, maar ook die belegging eindigde met verlies. De verliesput kwam pas aan het licht in 2006.

Nick Leeson: de geboorte van een ‘rogue trader’

Nick Leeson was op z’n eentje verantwoordelijk voor de val van Barings Bank door met gigantische bedragen te speculeren met futures en opties op de Japanse beurs. De verliezen werden weggemoffeld op een geheime rekening waarna hij steeds meer risico's nam. De verliezen liepen op tot 1,3 miljard dollar en ze leidden uiteindelijk tot het faillissement van Barings Bank in 1995. De Brit werd in Singapore veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar in Singapore. Tijdens die periode schreef hij een boek over zijn leven als trader: "Rogue Trader: How I Brought Down Barings Bank and Shook te Financial World". Het begrip ‘rogue trader’ was geboren: een ‘schelmse handelaar’ die door ongeoorloofde en roekeloze handelsposities miljardenverliezen moet slikken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud