Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

De 5 grootste verlieslatende bedrijven

De resultaten over 2009 vielen bij heel wat bedrijven veel beter mee dan verwacht. Maar er zijn ook verliezers. Welke Amerikaanse bedrijven hebben vorig jaar het meeste verlies geleden?
Advertentie

(netto) – Nu de resultaten voor het boekjaar 2009 bekend zijn, is het tijd om de balans op te maken. De meerderheid van de bedrijven klopte de verwachtingen. Toch waren er ook nog een pak bedrijven die 2009 afsloten met zware verliescijfers. Het Amerikaanse tijdschrift Fortune maakte een lijst van de 10 meest verlieslatende bedrijven uit de Fortune 500, de 500 Amerikaanse bedrijven met de grootste omzet.

1/ Fannie Mae - 72 miljard dollar

De Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae boekte na een dramatisch 2008 ook in 2009 een zwaar verlies van 72 miljard dollar (54 miljard euro). Fannie Mae was een van de eerste financiële instellingen die overheidshulp kreeg tijdens de financiële crisis. Ook in 2009 werd de onderneming zwaar getroffen door terugbetalingsproblemen bij Amerikaanse families die door werkloosheid werden getroffen. Het door de Amerikaanse overheid gecontroleerde bedrijf verwacht geen ommekeer op korte termijn.

2/ Freddie Mac - 21,6 miljard dollar

Freddie Mac kan gezien worden als het broertje van Fannie Mae. Beide instellingen domineren immers de Amerikaanse hypotheekmarkt. En net als Fannie Mae, kwam ook Freddie Mac in de problemen tijdens de kredietcrisis. De groep vreest dat het aantal wanbetalingen nog zal toenemen, ook bij de hypotheekleningen die nu nog als solide worden aanzien. De groep waarschuwt dat er geen garantie kan worden gegeven als ze weer met winstcijfers aanknoopt.

3/ AIG - 10,9 miljard dollar

American International Group, de grootste verzekeraar in de VS, boekte in 2009 een verlies van 10,9 miljard dollar. Toch was dat stukken beter dan in 2008, toen de groep een verlies van maar liefst 99,3 miljard dollar moest ophoesten. Het gros van het verlies in 2009 werd geslikt in het vierde kwartaal, toen de groep een afbetalingsplan voor de schulden aan de Amerikaanse overheid had opgezet. Zo verkocht AIG divisies om een deel van de 180 miljard dollar overheidssteun terug te betalen. Toch gaf de groep in haar jaarverslag aan dat ze nog overheidshulp zal nodig hebben.

4/ GMAC – 10,3 miljard dollar

Eind 2009 pompte de Amerikaanse overheid 3,8 miljard dollar extra in bankholding GMAC. Daardoor klom het belang van de overheid van 35 naar 56 procent. Het verse geld moest dienen om de verliezen op woonkredieten op te vangen. GMAC kreeg sinds december 2008 al 12,5 miljard dollar overheidssteun. De voormalige financiële arm van General Motors verstrekt kredieten aan autokopers en die activiteit is winstgevend. Maar de hypotheekdivisie, die ruim een derde van de portefeuille uitmaakt, is zwaar verlieslatend.

5/ Symantec – 6,7 miljard dollar

Een vreemde naam in dit lijstje is de Amerikaanse netwerkbeveiliger Symantec. ’s Werelds grootste maker van beveilingssoftware boekte in 2009 wel een recordomzet van 6,1 miljard dollar, maar daartegenover stonden forse afschrijvingen op goodwill. De groep verloor ook marktaandeel en lijdt onder concurrentiële prijsdruk. Na 6 overnames in 2009 wil de nieuwe algemeen directeur, Enrique Salem, nu vooral inzetten op een efficiënter productaanbod en op kleinere en middelgrote bedrijven.

6/ Chesapeake Energy – 5,8 miljard dollar (aardgasproducent)

7/ CC Media Holdings – 4 miljard dollar (mediagroep)

8/ News Corp – 3,4 miljard dollar (mediagroep)

9/ Rite Aid – 2,9 miljard dollar (geneesmiddelenverkoop)

10/ Supervalu – 2,9 miljard dollar (supermarktgroep)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud