Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

De 5 gulste dividendbetalers

Nu het resultatenseizoen op z’n einde loopt, kunnen beleggers stilaan een inschatting maken van de dividenden die worden uitgekeerd. We zetten alvast de aandelen op een rij die het hoogste dividendrendement in petto hebben.
Advertentie

(netto/de belegger) - Een mooie dividenduitkering is niet alleen een leuk extraatje voor beleggers, het kan ook iets vertellen over de financiële gezondheid van een onderneming. Alleen bedrijven die genoeg cash in huis hebben, kunnen aandeelhouders gul belonen. Heeft een bedrijf veel schulden, dan kan het zich ook niet veroorloven een hoog dividend uit te keren. Welk dividend uiteindelijk wordt uitgekeerd, wordt meegegeven bij de publicatie van de jaarresultaten. Aangezien de meeste bedrijven ondertussen al naar buiten traden met hun jaarcijfers, weten beleggers welke dividenduitkering ze kunnen verwachten.

In onderstaande lijst zetten we alvast de gulste dividendbetalers van Euronext Brussel op een rijtje. Daarbij houden we geen rekening met vastgoedbevaks. Omwille van hun specifiek karakter staan zij sowieso vaak garant voor een hoog dividendrendement. Binnen de vastgoedbevaks is Intervest Offices de gulste dividendbetalers met een dividendrendement van 7,7 procent. W&D De Pauw (7,4 procent) en Montea (6,7 procent) vervolledigen de top drie.

5 Belgische aandelen met het hoogste dividendrendement
  1. Systemat: 18,7%
  2. Telenet:    10,0%
  3. Mobistar: 7,6%
  4. Belgacom: 5,4%
  5. Fountain: 4,8%

Bron: De Belegger, exclusief vastgoedbevaks

Systemat bewijst meteen dat een riant dividend niet altijd zaligmakend is. Ondanks teleurstellende jaarcijfers beloont het bedrijf zijn aandeelhouders met een dividend van 1 euro per aandeel (goed voor een dividendrendement van 18,73 procent). De omzet zakte van 112 miljoen euro in 2008 tot 101 miljoen euro in 2009. Voor 2010 gaat de computerdienstleverancier uit van een omzetstijging van 15 procent.

Naast Systemat veroveren ook 3 telecombedrijven een stek in het lijstje met de hoogste dividendrendementen. Dat is niet zo verrassend: deze bedrijven genereren jaarlijks hoge cashflows, al is de marge voor een verdere groei van de bedrijfscashflows eerder beperkt. Telenet kon zijn aandeelhouders alvast in de watten leggen met een superuitkering: per aandeel krijgt de belegger 2,23 euro. Het dividendrendement bedraagt daarmee 10,05 procent. Die mooie cijfers zijn het resultaat van een omzetstijging van 18 procent in 2009 en een aangroei van de bedrijfskasstroom met 20 procent.

Over 2009 keert Mobistar een dividend uit van 4,55 euro per aandeel waardoor het dividendrendement uitkomt op 7,62 procent. De nettowinst bleef bijna stabiel op 64,7 miljoen euro, de bedrijfskasstroom ging wel met 3,5 procent de hoogte in tot 370,1 miljoen euro.

Belgacom, dat het voorbije jaar afsloot met een omzetgroei van 0,2 procent en een nettowinst van 904 miljoen euro, wist zijn aandeelhouders te plezieren met een dividenduitkering van 2,08 euro per aandeel. Het dividendrendement komt daarmee uit op 5,45 procent.

De top 5 van gulle dividendbetalers wordt afgesloten door Fountain, dat warme dranken levert aan kmo’s. De omzet viel wel 10,9 procent terug in 2009, de bedrijfswinst lag wel 24,2 procent hoger dan een jaar voordien. Dat jaar moest Fountain een minwaarde van 1,1 miljoen euro boeken voor geldverduistering door een werkneemster in Lyon. Met een nettowinst van 0,7 miljoen euro beloont Fountain zijn aandeelhouders met een onveranderd dividend van 0,80 euro per aandeel.

Belangrijk signaal

Een dividend is dan wel een belangrijke indicator van de financiële gezondheid van een onderneming, helemaal zaligmakend is het ook niet. Zowel bedrijven als ondernemingen zien in de dividenduitkering ook een belangrijke signaalfunctie die een boodschap van vertrouwen moet uitsturen. Sommige bedrijven houden er dan weer een uiterst lange dividendtraditie op na waardoor het moeilijk is de dividenden te schrappen en andere bedrijven willen bovenal de grootaandeelhouders plezieren. Net daarom is het belangrijk dat beleggers zich niet enkel blindstaren op de dividenduitkering en ook de herkomst ervan achterhalen. Zeker als bedrijven putten uit reserves of investeringen afbouwen om aandeelhouders op korte termijn gerust te stellen, zou er een alarmsignaal bij u moeten afgaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud