Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De aasgieren van de beurs

Vulture funds vliegen als aasgieren boven arme landen, kopen hun schulden op en verdienen er vervolgens grof geld mee. Zo duwen ze de verzwakte prooi nog verder de dieperik in.
Aasgierfondsen profiteren van een prooi die al danig verzwakt is.

Video: BBC-reportage over aasgierfondsen

(m24/bbc) - 'Foute' beleggingsfondsen die beleggen in alcohol, gokken en pornografie zijn niet nieuw, maar deze beleggingsfondsen gaan nog een stap verder. Vulture funds of aasgierfondsen kopen voor een prikje de schulden op van arme naties of bedrijven in moeilijkheden. Vervolgens proberen ze via de rechtbank een veel groter bedrag binnen te halen dan wat ze oorspronkelijk betaald hadden.

Dat kan omdat de vulture funds de schuldvorderingen aankopen wanneer ze grotendeels afgeschreven of kwijtgescholden zijn door de schuldeiser. Om toch nog een fractie van zijn schuld te recupereren verkoopt deze maar al te graag aan het aasgierfonds, dat vervolgens het volle bedrag plus de intrest eist. Vulture funds zijn vooral actief in derde wereldlanden waar ze al vaak een vette vis hebben binnengehaald, ten koste van landen in moeilijkheden.

'Pervers' en 'immoreel'

In 2002 al noemde huidig premier van Groot-Brittanië, Gordon Brown, de aasgierfondsen 'pervers' en 'immoreel': "We veroordelen uitdrukkelijk de perverse manier waarop vulture funds geld verdienen door kwijtgescholden schulden op te kopen en vervolgens het volledige bedrag op te eisen." De fondsen deinzen er immers niet voor terug om activa van landen overal ter wereld te blokkeren, en zelfs te dreigen met faillissement. Maar 6 jaar later bestaan de aasgierfondsen nog steeds.

Zambia

Een notoir aasgier is het Amerikaanse 'Debt Advisory International'. In 1979 leende Roemenië geld aan Zambia om tractors te kopen. Zambia kon de lening niet volledig terugbetalen en in 1999 kon Zambia een kwijtschelding van de schulden bekomen. Voor de deal rond was, kwam Debt Advisory International op de proppen. Ze kochten de schuld van Roemenië over voor minder dan 4 miljoen dollar en eisten vervolgens het tienvoudige van de Zambiaanse overheid. Zambia werd veroordeeld en betaalde uiteindelijk 15 miljoen dollar aan Debt Advisory International.

Berucht

Even berucht is de Amerikaan Paul Singer, stichter van het hedge fund Elliott Associates. Elliott heeft 9,5 miljard dollar in beheer waarvan een deel in schulden van overheden in moeilijkheden. In 1995 kocht hij voor 20 miljoen dollar Peruviaanse staatschuld. Na een procedureslag wist hij 58 miljoen dollar uit de brand te slepen. Onlangs kocht Singer een schuld op van de Republiek Congo voor 10 miljoen dollar. Congo-Brazzaville wordt nu vervolgd in de Verenigde Staten voor een bedrag van 400 miljoen dollar.

Lobbywerk

De aasgierfondsen voeren het meest actie via het Amerikaanse gerecht. Dat kan alleen maar doordat hun werkwijze geduld wordt door de overheid. En daar komt politiek lobbywerk bij kijken. Zo betaalt Debt Advisory International jaarlijks 240.000 dollar aan de lobbymaatschappij Greenberg Traurig. Die firma werd onlangs ingeruild voor een andere toen hun toplobbyist in de gevangenis belandde. Paul Singer heeft meer uitgesproken politieke connecties: hij was de meest genereuze donor van de eerste presidentiële campagne van George W. Bush, met een schenking van 1,7 miljoen dollar.

Ook Belgische aangelegenheid

De praktijken van de aasgierfondsen hebben ook een Belgische inslag. Zo is de Belgische ontwikkelingshulp in Congo-Brazzaville al sinds 30 december 2004 geblokkeerd. Toen liet het aasgierfonds Kensington International door de rechtbank in Brussel beslag leggen op meer dan 5 miljoen euro Belgisch ontwikkelingsgeld dat bestemd was voor het land. Een uitspraak door de Brusselse rechter wordt pas in januari of februari 2009 verwacht. De Belgische Senaat keurde in februari unaniem een wetsvoorstel goed dat moet verhinderen dat geld voor ontwikkelingssamenwerking nog in beslag genomen wordt door aasgierfondsen. Dat betekent echter nog niet dat de getroffen landen gevrijwaard zijn van deze praktijken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud