Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De beste pensioenspaarfondsen van 2011

De Belgische pensioenspaarfondsen konden het gemiddelde verlies in 2011 beperken tot 5,2 procent. Het defensieve pensioenspaarfonds van Argenta sluit als enige het jaar af met winst. Het is een van de kleinste pensioenspaarfondsen én het jongste.
©Photo News

Het defensieve pensioenspaarfonds van Argenta won in 2011 0,8 procent. 'Het is een speedboot met twee buitenboordmotoren', reageert beheerder Johan Van Geeteruyen van Petercam. Het fonds werd pas in november 2010 gelanceerd en vandaag zit er zo'n 36 miljoen euro in. 'Dat maakt dat je snel een bocht van 180 graden kan maken, indien nodig.'

Snelle wijzigingen doorvoeren in de portefeuilles van de miljardenfondsen is daarentegen heel wat moeilijker. Zij verloren in 2011 gemiddeld 7,9 procent. Niet enkel de grootte van de portefeuille, maar ook de statuten van die pensioenspaartankers beperken de bewegingsvrijheid van de beheerders.

Van Geeteruyen mag met het dynamische pensioenspaarfonds van Argenta even 'defensief' gaan als met het defensieve fonds, een enorme vrijheid. In de loop van 2011 bouwde hij het percentage aandelen af tot 42 procent, tegenover 70 procent in het begin van het jaar. Defensieve fondsen investeren doorgaans het grootste deel van hun middelen in obligaties, dynamische fondsen beleggen vooral in aandelen.

Kosteloos switchen

Bart Van Poucke, die de drie pensioenspaarfondsen van BNP Paribas Fortis beheert, heeft veel minder vrijheid. 'Voor het dynamische fonds is het percentage aandelen vastgelegd op 70 procent, voor het neutrale op 50 procent en voor het defensieve op 30 procent. Daar kan ik 5 tot 10 procent van afwijken. Als beleggers op een bepaald moment minder of meer risico willen, kunnen ze tussen de verschillende fondsen switchen.' Dat kan zelfs een paar keer per jaar kosteloos.

Van Poucke is niet rouwig om zijn gebrek aan vrijheid. 'Het was een turbulent jaar. Als je probeert in te spelen op de gebeurtenissen, dan loop je meestal achter de feiten aan.' Hij hield wel veel meer cash aan dan normaal, om te kunnen inspelen op opportuniteiten. Die buitenkansen deden zich tot op vandaag niet voor, zodat er nog altijd veel cash in het fonds zit.

De beste pensioenspaarfondsen van 2011 pensioenspaarfondsen pensioen fondsen

910 euro

In 2012 zullen pensioenspaarders maximum 910 euro kunnen invullen op hun belastingbrief, volgens berekeningen van De Tijd. Daarvan kunnen de spaarders 273 euro, ofwel 30 procent terugkrijgen via hun inkomstenbelasting. Vorig jaar was dat nog 30 tot 40 procent.

3 vragen aan Johan Van Geeteruyen (Petercam): "Het is te vroeg om cyclisch te gaan"

Bent u optimistisch over 2012?

Van Geeteruyen: "De problemen van 2011 zullen ook in 2012 nog een belangrijke rol spelen. Er is nog altijd geen afdoende oplossing voor de eurocrisis en er moeten binnenkort ook weer veel schulden worden geherfinancierd, wat de volatiliteit doet toenemen. De eurozone moet afrekenen met een recessie en de begrotings- en besparingsmaatregelen in de verschillende eurolanden zullen een negatieve impact hebben op het consumenten- en bedrijfsvertrouwen. De eerste jaarhelft van 2012 zal het dus nog altijd zaak zijn om voorzichtig te blijven. Ook daarna verwacht ik geen sterke heropleving van de markten, zoals in 2009. Het beste waarop we kunnen hopen, is een stabilisering of een licht herstel in de tweede jaarhelft."

Wordt 2012 het jaar waarin de euro valt?

"Zeker niet. Ook dit jaar zal weer een hele reeks ‘cruciale’ eurotops opleveren die gradueel naar een oplossing zullen evolueren. Dat kan uitmonden in  interessante verschuivingen als beleggers hun voorkeur voor de veilige havens, zoals Duits en Nederlands staatspapier, laten varen en overheidsobligaties van bijvoorbeeld Italië en Frankrijk weer in trek komen. Ook bedrijfsobligaties blijven interessant. Een diepe recessie zal natuurlijk wel wegen op de bedrijven, maar de bedrijfsbalansen zijn toch vrij stevig waardoor ik me op dat vlak toch minder zorgen maak."

Met welke koers vaart u het nieuwe jaar in?

"We blijven vrij defensief en het deel aandelen en obligaties in onze portefeuille is bijna fifty-fifty. Recente aankopen zijn aandelen van Arcelor-Mittal en Geberit waarvan het grootste deel van het slechte nieuws al verrekend zit in de koersen. Maar om echt cyclisch te gaan in aandelen is het toch nog te vroeg. Op de obligatiemarkt blijven we nog altijd weg uit de periferie en richten we ons vooral op Duits, Frans, Nederlands en Belgisch overheidspapier. Ook kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties blijven interessant."

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud