Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Duurdere fondsen presteren niet beter

Van de 230 beleggingsfondsen die in wereldwijde aandelen beleggen, brachten de fondsen met de laagste kosten de voorbije tien jaar het hoogste rendement op. In tegenstelling tot bij consumptiegoederen duiden hogere kosten dus niet op meer kwaliteit. Dat blijkt uit een onderzoek van de redactie.
De beurs van Brussel. (foto: Photo News) ©Photo News

Wie vandaag een actief beheerd fonds koopt dat op een gespreide manier in wereldwijde aandelen belegt, betaalt gemiddeld 1,9 procent kosten per jaar. Die omvatten beheers- en andere operationele kosten en komen bovenop de instap- en uitstapkosten. De kosten verschillen sterk, ook tussen fondsen die in hetzelfde type aandelen beleggen. Cruciale vraag is of de fondsenbeheerders hogere kosten kunnen rechtvaardigen met hogere rendementen. Beleggers die meer betalen, verwachten immers een betere prestatie.

Onderzoek op basis van cijfers uit fondsendatabanken Morningstar en VWD toont alvast aan dat het eerder de goedkopere fondsen zijn die beter presteren. De fondsen met een totale kostenratio lager dan het gemiddelde van 1,9 procent, legden de voorbije 10 jaar een jaarreturn voor van 3,3 procent. De fondsen met hogere kosten dan gemiddeld legden een gemiddelde jaarreturn voor van 2,6 procent. Ook over vijf jaar doen de goedkope fondsen beter.

Of dat ook betekent dat goedkope fondsen per definitie best presteren, is niet bewezen. Wie de kosten verder opsplitst, ziet geen lineair verband tussen de grootte van de kosten en de return. Correcter is daarom om te stellen dat er geen verband is tussen kosten en prestatie bij fondsen. Dat wordt ook bevestigd bij onderzoek in de andere fondsencategorieën.

Het voorgaande betekent wel dat beleggers voldoende aandacht moeten hebben voor de kosten. Hogere kosten zijn alleen te rechtvaardigen als het fonds ook in zijn doelstelling slaagt. Die bestaat erin om een hogere return voor te leggen dan de referentie-index. Onderzoek van Standard & Poor’s toont elk jaar aan dat een minderheid van de actief beheerde fondsen daarin slaagt. Het gevolg is dat steeds meer beleggers hun toevlucht zoeken tot de goedkopere trackers. Die doen niets meer dan de index copiëren en kunnen daardoor veel lagere kosten aanrekenen.

Lees het volledige Netto fondsendossier zaterdag in De Tijd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud