Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Economie voorspellen met de sterren?

Misschien bent u er rotsvast van overtuigd dat het werkt. Misschien vindt u het pure onzin. Feit is dat financiële astrologie een bestaand fenomeen is waar steeds vaker gebruik van wordt gemaakt. Hoe komt dat precies?

(netto) - Het fenomeen van financiële astrologie duikt steeds meer op. Dat stelt de Nederlandse trendwatcher Adjiedj Bakas, uitgeroepen tot Zwarte Zakenman 2008 en genomineerd als Trendwatcher van het Jaar 2009, in zijn boek 'Beyond the Crisis'. En het klinkt niet onaannemelijk. In crisistijd zijn mensen nu eenmaal wat angstig en onzeker en dan is een tweede mening – ook al is die niet wetenschappelijk bewezen – zeker welkom.

Wat?

Financiële astrologie wordt ook bedrijfsastrologie, economische astrologie of astro-economie genoemd. Men gaat vroegere geldmarkttransacties correleren met de stand van de zon, de maan en de planeten en voorspelt op basis daarvan grote economische trends. Investeerders krijgen hulp bij het zoeken naar de beste industrie om in vertegenwoordigd te zijn gedurende een bepaalde periode door belangrijke planetaire configuraties te analyseren. Tot de mogelijkheden behoort ook het vaststellen van de beste aandelen om in te investeren of de beste datum en tijd om een aandeel te kopen of te verkopen.

Uitgangspunt is het geloof dat astrologie het menselijke gedrag beïnvloedt en markttendensen net veroorzaakt worden door veranderingen in de psychologie van de investeerders – angst, enthousiasme, hebzucht, overoptimisme,… Het fenomeen is in elk geval niet nieuw, de vroegste manuscripten over financiële astrologie dateren van het begin van de twintigste eeuw.

Boegbeelden

Men kan natuurlijk pas echt van een beweging spreken wanneer er voldoende aanhangers zijn en er boegbeelden en prominente figuren ontstaan. Dat blijkt bij financiële astrologie geen probleem. Zo werd Arch Crawford in 1988 door het Amerikaanse financiële magazine Barron's de “in Wall Street best bekende astroloog” genoemd, omdat hij de crash van het jaar ervoor had voorspeld. Crawford staat aan het hoofd van Crawford Perspectives, een bedrijf dat raad geeft in de financiële markt en daarvoor gebruik maakt van technische analyses en onderzoek van planetaire cycli. Zijn onderneming doet het overigens helemaal niet slecht. Terwijl de verliezen op de beurs opliepen tot gemiddeld 40 procent, eindigde Crawford Perspectives met meer dan 50 procent winst. Het financiële 'talent' van Crawford kwam niet compleet uit de lucht vallen. Hij bestudeerde al 23 jaar markttendensen en maakte praktische technische analyses voor Merril Lynch voor hij in 1977 met financiële astrologie begon.

77 procent nauwkeurig

Regelmatig te gast op de Amerikaanse financiële nieuwszenders – soms als astroloog, soms als econoom – is Bill Sarubbi, ook Bill Meridian genaamd. Henry Weingarten, Managing Director van Astrologers Fund Inc., stichtte dan weer de New York School of Astrology en het NY Astrology Center. Kortom, in Amerika leeft de materie volop.

Er zijn ook voorbeelden van bedrijven dichter bij huis. Zo kan u zich bij het Nederlandse Schogt Market Timing abonneren op "een maandelijkse marktnieuwsbrief gebaseerd op de analyses van een groep financiële astrologen, geïnterpreteerd door marktanalist Irma Schogt". Bovendien beweert ze op haar website dat de astrologische draaidata, momenten waarop pieken of dalen het meest waarschijnlijk zijn, betrouwbaar zijn. “77 procent nauwkeurigheid binnen 2 handelsdagen van de genoemde datum, en zelfs 83 procent binnen 3 handelsdagen”, staat er zwart op wit te lezen.

Zelf proberen?

U bepaalt uiteraard zelf of u dit alles onzin vindt of niet. Wilt u het toch zelf eens uittesten, win dan voldoende informatie in en houd rekening met de volgende tips

  • Er zijn talrijke boeken te vinden over financiële astrologie, meestal in het Engels. Wel in het Nederlands te verkrijgen is de jaarlijks terugkerende reeks van Raymond A. Merriman. Voor u Vooruitzichten voor 2010 koopt, kunt u dus proberen nog een exemplaar van 2009 te pakken te krijgen. Zo verifieert u meteen of die voorspellingen uitgekomen zijn. Andere boeken zijn bijvoorbeeld Mapping Your Money: Understandig Your Financial Potential (Astrology Made Easy) van Kris Riske en Cosmic Patterns, Financial Astrology (David Williams), Financial Universe (Christeen Skinner), Planetary Economic Forecasting (Bill Meridian), Investing by the Stars (Henry Weisgarten),…
  • Er bestaan ook cursussen die u opleiden in hoe u astrologie zinvol kan inzetten om geld te verdienen op de beurs.
  • Als u een beroep doet op een financieel astroloog, zorg er dan voor dat het iemand is met een financiële achtergrond die de astrologische invalshoek combineert met de traditionele beurstechnieken. Zo springt u niet compleet in het diepe.
  • Gebruik financiële astrologie enkel als tweede of bijkomende techniek om uw eigen inzichten te checken. Vertrouw er niet blindelings op.
  • Test de voorspellingen eventueel eerst met een virtuele portefeuille voor u echt uw geld op het spel zet.
  • Investeerders komen er niet snel voor uit dat ze zich bij hun keuzes laten beïnvloeden door financiële astrologie. Het Nederlandse Netwerk heeft op 19 mei 2009 een televisieprogramma uitgezonden waarbij de reporter een directeur van een reclamebureau volgde in zijn astrologische zoektocht. De uitzending is hier te bekijken.
Weldra voorspellingen op Facebook?

Mark Zuckerberg en zijn team zouden de immense hoeveelheid data op de socialenetwerksite Facebook wel eens kunnen gebruiken om een soort 'sentiment engine' te creëren. Door de statussen van de intussen meer dan 300 miljoen leden te analyseren zou men kunnen aanvoelen wanneer er slecht nieuws – zoals een beursval – op komst is.

Dit zijn voorlopig nog geruchten, maar feit is wel dat de site onlangs de Gross National Happiness Index (GNHI) lanceerde. Door in de statussen op zoek te gaan naar positieve en negatieve woorden bepaalt men de gemoedstoestand van de natie. Om de privacy te respecteren worden de persoonlijke statusberichten door computers bekeken en geanalyseerd, niet door mensen. Het lijstje met te tellen woorden is samengesteld door sociaalpsychologen en bevat bijvoorbeeld ‘happy’, ‘yay’, ‘awesome’, ‘sad’, ‘doubt’ en ‘tragic’.

Op dit moment is de applicatie enkel gebaseerd op de statusberichten van Engelssprekende Amerikanen, maar het is niet uitgesloten dat er ook andere versies komen. Uit de index blijkt alvast dat de verkiezing van President Barack Obama wel degelijk een heuglijke dag was en de natie in diepe rauw was op de dag dat Michael Jackson stierf. Ook 22 januari 2008, de dag dat de Aziatische beurs naar beneden dook en acteur Heath Ledger stierf, is een zwarte dag in de geschiedenis. Over het algemeen blijken de Amerikaanse Facebook-gebruikers niet zo'n gelukkig volkje.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud